Politiek2 sep '21 17:09

Jaap de Hoop Scheffer: 'Defensiebudget-verhoging van 100 miljoen is schande'

Auteur: BNR Webredactie

De structurele verhoging van het Defensiebudget met 100 miljoen euro is een schande, vindt voormalig NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer. Op Prinsjesdag gaat het kabinet bekendmaken dat dat bedrag jaarlijks geïnvesteerd gaat worden in Defensie. Daarvan zou 60 miljoen euro bestemd zijn voor munitie en 30 miljoen euro voor veteranen.

Om aan de NAVO-richtlijnen voor Defensie-investeringen te voldoen, zou er echter jaarlijks 4 miljard euro in Defensie gestoken moeten worden. De Hoop Scheffer heeft geen goed woord over voor de plannen van het kabinet, zegt hij in BNR De Wereld. 'Ik word hier doodmoe en triest van. Het is een collectieve schande dat we onderaan het rechter rijtje bungelen qua Defensie-uitgaven', zegt De Hoop Scheffer in voetbaltermen.

Geen hoop bij nieuwe kabinet

De voormalig NAVO-topman verwacht niet dat het nieuwe kabinet alsnog aan de NAVO-richtlijnen gaat voldoen. 'Het is een schande. Ik zie het niet gebeuren in deze kabinetsformatie. We spelen geen rol. De krijgsmacht kan zelfs als je het zou willen op geen enkele manier waarmaken wat we eerder in Uruzgan hebben gerealiseerd.' De Hoop Scheffer gaat er hard in bij het gesprek met presentator Bernard Hammelburg en haalt ook uit richting politiek Den Haag.

Voormalig NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer.
Voormalig NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer. (ANP)

'Ik heb groot respect voor de militairen die bij dit soort totale ontwijkingsgedrag uit de politiek, weten stand te houden. Ondertussen moeten er wel schepen aan de kant staan omdat er geen bemanning is, van onderzeeboten tot aan de oppervlakteschepen.' De Hoop Scheffer voelt zich een schreeuwende in de woestijn. 'Ik roep dit al 10- 15 jaar en dan zeggen ze: daar heb je hem weer. Ik ben een roepende in de woestijn.' Hij ziet ook geen hoop bij de politieke partijen die in de Tweede Kamer zitten. 'Er zijn geen politieke partijen die het serieus nemen. Sterker nog: er zijn partijen die zeggen dat Defensie nog minder geld moet krijgen', volgens De Hoop Scheffer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen