Politiek3 sep '21 08:25

Volt wil afkoelperiode voor vertrekkende bewindslieden

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn te weinig consequenties voor Kamerleden en bewindspersonen die buiten hun boekje gaan. Volt wil een Kamerdebat en pleit voor aanvullende maatregelen als een verplichte afkoelperiode.

Fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt
Fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt (ANP BART MAAT)

Luister ook | Lobbypanel over de nieuwe functie van Cora van Nieuwenhuizen

Luister ook | Drie staatsscretarissen geven per direct hun Kamerzetel op

Aanleiding zijn de drie nieuwe staatssecretarissen die na hun aantreden onder druk hun Kamerzetel hebben opgegeven. Daar komt nu het vertrek van minister Cora van Nieuwenhuizen bij, waarbij eenzelfde patroon is te zien. Dassen wil niet alleen maar praten over deze incidenten, maar tot een meer fundamenteel debat over de democratische rechtsstaat komen. Hij ziet een patroon: 'Elke keer als het kabinet de grenzen opzoekt en overschrijdt, en dan de betrokkenen ter verantwoording wil roepen, dan maakt het kabinet een terugtrekkende beweging.'

Ongemakkelijk

De veranderingen waar al maanden over gepraat worden, vinden volgens Dassen steeds maar niet plaats. Wat betreft de staatssecretarissen geeft de Raad van State aan dat er ongemakkelijk met de Grondwet is omgegaan. De raad zegt duidelijk ook dat de Kamer daar invulling aan moet geven. En dan de nieuwe baan van Van Nieuwenhuizen. 'Een minister vervult een ambt en een ambt moet je blijven vervullen', zegt Dassen. Bovendien stapt ze over naar een lobbyorganisatie, ook al zegt ze dat ze nooit met het betreffende onderwerp - energie - te maken heeft gehad. Ze is wel op de hoogte van alles waarover in het kabinet is gesproken.

Twee jaar afkoelen

Dassen wijst erop dat er in andere landen in zo'n geval een afkoelingsperiode van twee jaar geldt. Volt zou dat ook een goede tijdslijn vinden. In die twee jaar zou er dan een toetsingsmoment kunnen zijn in het geval dat er elders een nieuwe functie gevonden wordt. Dan kan worden bepaald of er geen sprake is van belangenverstrengeling. Volt krijgt tot nu toe positieve reacties van andere partijen op het voorstel.

Luister terug | Volt wil niet regeren: 'Deze formatie is gênant'

Gerelateerde artikelen