Politiek7 sep '21 16:51Aangepast op 7 sep '21 18:18

Rutte niet blij met lange formatie: 'Slechte zaak'

Auteur: BNR Webredactie

Dat de kabinetsformatie bijna een halfjaar na de verkiezingen nog steeds niet op gang is gekomen is 'niet goed', vindt VVD-leider Mark Rutte. 'Ik ben daar persoonlijk niet blij mee. Het is een slechte zaak', zei hij in het debat over de vastgelopen kabinetsformatie. Als leider van de grootste partij 'voel ik daar zelf een bijzondere verantwoordelijkheid', aldus Rutte aan het begin van dat debat.

(ANP/Lex van Lieshout)

In het debat wordt gesproken over een minderheidskabinet. Volgens voormalig informateur Mariëtte Hamer is dat momenteel de enige overgebleven optie. Rutte diende direct een voorstel in om VVD-prominent Johan Remkes als nieuwe informateur naar voren te schuiven. Die moet de formatie uit het slop halen.

Het debat komt op het moment dat Den Haag in de ban is van de felle lezing die D66-leider Sigrid Kaag maandagavond hield. In die lezing deelde Kaag harde kritiek uit aan demissionair premier Mark Rutte. Kaag zei dat deelname van D66 aan een nieuw kabinet voorwaarden heeft. Ze heeft het dan vooral over het klimaat, Kaag vindt de opstelling van de VVD op dit punt volstrekt onvoldoende. In de weerstand tegen drastisch klimaatbeleid ziet ze een patroon. Ook zei Kaag dat er sprake was van 'regelen en ritselen zonder visie'. Daarbij werd echter niet direct de naam van Rutte genoemd.

Luister ook | Kaag haalt uit naar Rutte

Politieke cultuur

Volgens D66-Kamerlid en secondant Rob Jetten werd daarbij door Kaag niet verwezen naar Rutte, maar naar de algehele politieke cultuur in Den Haag. 'Dat was volgens mij vooral een duiding van de politieke cultuur hier in Den Haag. We zijn heel veel bezig met koffie drinken, beeldvorming en elkaar heel houden en te weinig met inhoudelijke dingen doen.'

Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen kan er wel zeker aan Rutte worden gedacht bij de uitspraken van Kaag. 'Bij D66 geloven ze echt dat het niet over Rutte ging. Maar alle andere mensen die je hier in het Kamergebouw spreekt, ook in de oppositie, zeggen dat Kaag de formatie hier verder op scherp heeft gezet. Eigenlijk zijn nieuwe verkiezingen nu dichterbij dan een nieuw kabinet', hoort Van Groningen in de wandelgangen.

Mislukte formatie

De formatie kan tot mislukt bestempeld worden. De conclusie van informateur Mariëtte Hamer is dat er geen meerderheidskabinet kan komen. Als optie blijft over dat er een minderheidskabinet komt. Daar wordt mogelijk onder leiding van Johan Remkes naar gezocht, zo adviseerde Hamer. Dat kabinet zou uit VVD, D66 en CDA kunnen bestaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen