Politiek8 sep '21 07:28Aangepast op 8 sep '21 11:55

Remkes aan de slag als informateur; 'Mag huiswerk van Hamer opnieuw doen'

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de benoeming van VVD'er Johan Remkes tot informateur. Hij zal op zoek gaan naar een minderheidscoalitie, die waarschijnlijk zal bestaan uit VVD, D66 en CDA.

(ROBIN UTRECHT)

De beslissing voor Remkes als informateur werd dinsdagavond na uren debatteren gemaakt door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Remkes mag vooral gaan optreden als relatiebemiddelaar. 'Na urenlang vergaderen in de Tweede Kamer kan je wel concluderen dat de verhoudingen in de Nederlandse politiek slechter zijn dan ooit. Het staat er gewoon echt niet goed voor', merkt politiek verslaggever Thomas van Groningen op.

Hij ziet dat partijen die eerder wel met elkaar konden samenwerken, nu 'amper nog met elkaar door één deur kunnen'. Volgens Van Groningen is het onderlinge vertrouwen weg bij de partijen. 'Het vertrouwen is weg, men wil echt niet met elkaar formeren. Dat is ontzettend lastig. Tijdens een formatie moeten partijen tot elkaar komen en overeenkomsten vinden. Wat je ziet is dat partijen van links tot rechts niet met elkaar in gesprek willen. Dat is toch wel moeilijk.' De verhoudingen zijn volgens de politiek verslaggever op scherp komen te staan door de diverse blokkades die partijen voor elkaar hebben opgeworpen.

HJ Schoo-lezing

Zo willen de VVD en het CDA niet met het blok PvdA en GroenLinks formeren, terwijl die twee linkse partijen dolgraag willen regeren. D66 sluit vervolgens ChristenUnie uit als coalitiepartner, omdat het graag knopen wil doorhakken op medisch-ethisch gebied. 'De verhoudingen zijn nog verder op scherp komen te staan door de HJ Schoo-lezing van D66-leider Sigrid Kaag.' In die lezing deelde Kaag indirect harde kritiek uit aan demissionair premier Mark Rutte. Kaag zei dat deelname van D66 aan een nieuw kabinet voorwaarden heeft. Ze heeft het dan vooral over het klimaat, Kaag vindt de opstelling van de VVD op dit punt volstrekt onvoldoende. Ook zei Kaag dat er sprake was van 'regelen en ritselen zonder visie'. Daarbij werd echter niet direct de naam van Rutte genoemd.

Luister ook | Rutte niet blij met lange formatie: 'Slechte zaak'

Van Groningen meldt dat D66 achteraf stelt dat het niet over Rutte persoonlijk ging. 'Bij D66 houden ze vol dat het echt niet alleen over Rutte ging, maar over de brede bestuurscultuur ging.' Van de kritiek die Kaag uitte, maakte PVV-leider Geert Wilders gretig gebruik tijdens het debat. 'Uw collega van D66, met wie u maanden zat opgesloten met Hamer en andere informateurs, heeft u tot op het bot politiek mishandeld. Die heeft u verweten niet te voldoen aan medemenselijkheid. Met andere woorden: u bent onmenselijk. Ze heeft u verweten onbetrouwbaar te zijn en een politieke ritselaar zonder visie genoemd. Dat zijn zware, zware aantijgingen en beledigingen.' Volgens Wilders heeft 'Nederland niks aan een kabinet waarvan de twee grootste partijleiders rollebollend over straat gaan'.

Geen commentaar van Rutte

Rutte ging tijdens het debat in het nieuwe tijdelijke Kamergebouw niet in op alle kritiek die hem om de oren vloog. 'Ik heb besloten geen commentaar te geven op de toespraak die is verwoord door mevrouw Kaag. Waarom ik dat niet doe, is omdat ik al mijn energie wil richten op het tot stand brengen van een kabinet, wat kan rekenen op een goede samenwerking met deze Kamer. Dat is het belang van Nederland', zei Rutte in de plenaire zaal.

Luister ook | Newsroom Den Haag: Beeld en beeldvorming

Het is nu aan Johan Remkes om te kijken of er wel een minderheidscoalitie te vormen valt. 'Dat was het advies van Hamer, die afzwaait als formateur. Dat werd breed gesteund door de Tweede Kamer. (...). Hij heeft een redelijk mandaat om te gaan kijken welke partijen een minderheidscoalitie kunnen vormen, dat waarschijnlijk zal bestaan uit VVD, D66 en CDA.' Toch is er een kanttekening te plaatsen, vervolgt Van Groningen. 'Toch zegt men ook dat als de blokkades opgeheven worden, er ook nog een meerderheidscoalitie kan komen. Wat we eigenlijk zien is dat Remkes het huiswerk van Hamer helemaal opnieuw mag doen en alle partijen weer langs moet laten komen. Dan begint het circus weer van voor af aan', aldus de politiek verslaggever.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen