Politiek9 sep '21 12:49Aangepast op 9 sep '21 13:41

NVJ: Keijzer weigert gegevens journalisten af te schermen

Auteur: BNR Webredactie

Een moord, molotovcocktail door de ruiten, mishandeling bij een kerk, een persfotograaf die wordt aangevallen met een shovel, de NOS die logo's weghaalt. Na een halfjaar vol geweld tegen journalisten, debatteert de Tweede Kamer vandaag weer over persveiligheid. Ondertussen laat demissionair staatssecretaris Mona Keijzer weten dat ze geen reden ziet om adressen van journalisten in het KvK-register af te schermen.

 ANP
ANP (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

Mevrouw Keijzer zegt dat dit oneerlijk is en tegen de EU-regels. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt ook dat het register niet moet worden gesloten voor iedereen. 'Het register moet open zijn voor wie er ook echt iets te zoeken hebben, zoals advocaten, deurwaarders en notarissen.'

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert om adressen van bijvoorbeeld journalisten af te schermen, toch beslist mevrouw Keijzer anders. 'Er lag zelfs een motie in de Kamer met een meerderheid, en die heeft ze genegeerd. Dat is een kwalijke zaak', zegt Bruning.

Verkeerde stap

Bruning denkt dat de meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Keijzer de verkeerde stap heeft gemaakt. 'Ik heb verschillende Kamerleden gesproken en die snappen onze zorgen goed', zegt hij.

De NVJ heeft met Persveilig een meldpunt gestart waar je aangifte kan doen. 'Wat we veel zien zijn meldingen op thuisadressen', aldus de secretaris.

Toename geweldsincidenten

De toename van geweldsincidenten wordt vaak toegeschreven aan politieke polarisatie en politici die de geloofwaardigheid van journalisten in twijfel trekken. Toch denkt Bruning er positief over. 'Een ruime meerderheid van de Nederlandse inwoners ziet in hoe belangrijk onafhankelijke journalistiek is. Maar als je ziet dat een journalist wordt aangevallen, dan moet je diegene daarop aanspreken. Dat geldt in de politiek net zo goed, als Baudet iets slechts zegt over journalisten, moet de rest van Nederland hier ook tegenin gaan, ook de stemmers van Wilders', aldus Buring.

Luister terug |Dominee toon begrip voor geweld; Sionkerk vergelijkt Journalisten met SS'ers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen