Politiek10 sep '21 10:06Aangepast op 10 sep '21 15:39

Van Hedel (CDA): CDA heeft frisse lucht nodig

Auteur: BNR Webredactie

De achterban van het CDA is verdeeld over de toekomst van de partij. Welke koers moet gevaren worden en hoe moet de partij omgaan met het afgesplitste Kamerlid Pieter Omtzigt? De grote vraag dit weekend is of het leider Wopke Hoekstra lukt om de rust terug te brengen tijdens het zogeheten 'bijzonder congres' van de partij.

Henriëtte van Hedel is kritisch CDA-lid en woordvoerder van de Stichting Sociale Christendemocratie. Volgens haar zijn verschillende problemen binnen de partij nog niet opgelost. Zo zijn er vragen over de invloed van donateurs op het verkiezingsprogramma, zijn er onduidelijkheden over de fluistercampagne en partijcultuur. 'Het onderzoek van commissie-Spies stopte min of meer toen die fluistercampagne startte, dus er zijn zeker nog wel vragen,' zegt Van Hedel.

Lees ook | Hoekstra moet speech van zijn leven geven

Ze hoopt op duidelijkheid over waar het CDA naartoe gaat en wat de partijtop wil. 'Er is al langer onrust bij een groot deel van de leden over de koers van de partij. De lijsttrekkersverkiezing vorig jaar heeft die meer aan de oppervlakte gebracht. Dat Hugo de Jonge als bestuurskandidaat maar een nipte overwinning behalen, betekent dat je er als bestuurder naast zit,' meldt het CDA-lid.

Verschil in inzicht

Volgens Van Hedel bestaat een groot verschil van inzicht tussen het bestuur van de partij en de leden zelf. Dit werd extra duidelijk bij de situatie rondom Pieter Omtzigt, die het vooral van de steun van de leden moest hebben. Ook zijn vertrek uit het CDA zal aan bod komen tijdens de partijtop. Van Hedel heeft wel begrip voor zijn besluit, hoewel ze het treurig vindt.

Frisse lucht

'Ik vind het belangrijk dat de ramen opengaan, de kussens worden opgeschud en dat er frisse lucht door het CDA gaat waaien, zodat het weer een aantrekkelijke club wordt waar mensen professioneel hun werk kunnen doen. Bijvoorbeeld talentvolle politici zoals de heer Omtzigt.' Van Hedel is erg verontrust over de ontwikkelingen binnen het CDA, omdat niet over daadwerkelijke problematiek wordt gesproken.

Op het partijcongres zal ze dan ook de discussie aangaan met Hoekstra. 'In een dergelijke situatie doet een leider een handreiking naar het deel dat nog niet vertegenwoordigd is. Het gedachtegoed van Pieter Omtzigt moet terug in het CDA. Ik hoop dat Hoekstra zo verstandig is, omdat dit om het fundament van de partij gaat.

Luister terug | Bot (CDA): Meerderheidskabinet op links is ideale oplossing

DEN HAAG - (VLNR) Wopke Hoekstra (CDA), demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Pieter Heerma (CDA) op het Binnenhof voorafgaand een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. ANP BART MAAT
DEN HAAG - (VLNR) Wopke Hoekstra (CDA), demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Pieter Heerma (CDA) op het Binnenhof voorafgaand een gesprek met informateur Mariette Hamer over de kabinetsformatie. ANP BART MAAT (Hollandse Hoogte / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen