Politiek10 sep '21 14:19Aangepast op 10 sep '21 17:17

Hoekstra: voltooid leven is aan kamer, niet aan formatie

Auteur: BNR Webredactie

CDA-leider Wopke Hoeksta denkt niet dat een stemming op het CDA-congres over de kwestie-voltooid leven de formatie in de weg zal zitten. De christendemocraat vindt dat dit soort medisch-ethische kwesties aan individuele Tweede Kamerleden moet worden gelaten.

Luister ook - 'Hoekstra moet de speech van zijn leven geven'

Dat standpunt is volgens Hoekstra 'niks nieuws' en 'een zeer te verdedigen lijn'. Hij verwacht dan ook niet dat een eventuele samenwerking met D66-leider Sigrid Kaag door dit standpunt bemoeilijkt zal worden. 'Geen sprake van', aldus Hoekstra.

CDA-congres

Een groep leden zal de CDA-fractie tijdens het congres van zaterdag oproepen om 'niet mee te werken aan invoering van een dergelijke wet', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken zonder medisch lijden. Hoekstra legt uit dat hij op het congres gaat zeggen dat een voltooid leven een vrije keuze is. Het bestuur deelt die mening, hoewel de wet onverenigbaar is met het fundament van het CDA.

Luister ook - Segers: 'Ik kan nieuwe verkiezingen niet uitsluiten'

Als de wet-voltooid leven wordt aangenomen, kunnen mensen ouder dan 75 met een langdurige en onveranderlijke stervenswens de mogelijkheid krijgen om een einde te maken aan hun leven. Deze onderwerpen werden in het vorige kabinetsperiode uitgesteld, omdat D66 lijnrecht tegenover ChristenUnie en mindere mate het CDA stond.

D66

D66 wil beweging zien op dit punt. D66-leider Sigrid Kaag wil de medisch-ethische kwesties dus niet van tevoren vastleggen in een coalitieakkoord. 'Het is aan het geweten en individuele overtuiging van ieder Kamerlid.' Ze verwacht dat ook D66'ers anders zullen stemmen dan de partij en de wet dus niet steunen. Ook Kaag denkt dat het CDA-voorstel niet voor problemen zal zorgen.

(ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen