Politiek11 sep '21 18:06Aangepast op 12 sep '21 09:11

Hoekstra: twijfel over regeringsdeelname bij CDA weggeëbd

Auteur: BNR Webredactie

De twijfel bij het CDA om weer mee te regeren is een stuk minder geworden. Dat zei partijleider Wopke Hoekstra na afloop van het partijcongres in Den Bosch. Nieuwe verkiezingen zou hij 'een brevet van onvermogen' vinden.

Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart, waarbij het CDA vier zetels inleverde, leek de partij aanvankelijk juist aan te sturen op een rol in de oppositie. Dat was volgens Hoekstra ook logisch 'als je een kwart van je zetels hebt verloren'.

Lees ook - CDA-leden willen niet in kabinet dat leenstelsel in stand houdt

Maar nu er zes maanden na de verkiezingen nog altijd geen zicht is op een nieuwe regeringscoalitie, is de aarzeling bij het CDA om weer mee te regeren grotendeels verdwenen. Hoekstra zegt zich bewust te zijn van 'alle nadelen en politieke risico's' van regeringsdeelname, maar vindt dat de partij in deze fase van de formatie niet meer de luxe heeft om 'niet thuis te geven'. Hij ziet het als de dure plicht van ook zijn partij om te zorgen dat er een nieuw kabinet komt, al is daarmee volgens Hoekstra niet gezegd dat het CDA 'sowieso meedoet'.

Leenstelsel

Op het partijcongres stemde vandaag een grote meerderheid ervoor om niet mee te doen aan een kabinet dat het leenstelsel in stand houdt. Ook willen de CDA-leden dat de leenstelselgeneratie wordt gecompenseerd. Volgens Hoekstra staat het afschaffen van het leenstelsel nu bovenaan het wensenlijstje van het CDA.

Luister ook - Remkes verhoogt druk en wil snelle formatie

Dat wil volgens Hoekstra niet zeggen dat de kwestie nu een letterlijk 'breekpunt' in de kabinetsformatie is geworden. Hij wijst op de grondwet, die zegt dat volksvertegenwoordigers 'zonder last' in de Kamer zitten.

(ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen