Politiek11 sep '21 15:52

CDA-leden willen niet in kabinet dat leenstelsel in stand houdt

Auteur: BNR Webredactie

CDA-leden willen dat partijleider Wopke Hoekstra bij de formatie een breekpunt maakt van het afschaffen van het leenstelsel voor studenten. Ook willen ze dat de leenstelselgeneratie wordt gecompenseerd.

De christendemocraten spraken zich vandaag op het partijcongres uit voor een voorstel om niet in een coalitie te stappen als 'de afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor de pechgeneratie niet in het regeerakkoord geregeld is'.

Luister ook - 'Hoekstra moet de speech van zijn leven geven'

Vooral veel jonge CDA'ers bepleitten dat standpunt op het congres in Den Bosch. Ze noemden het leenstelsel een 'wig in de samenleving', en willen bovendien dat de leenstelselgeneratie wordt gecompenseerd. 'We hebben nu de kans om alle jongeren te laten merken wat christendemocratie betekent.'

Formatie

Fractievoorzitter Wopke Hoekstra verzekerde hen dat afschaffing van het leenstelsel belangrijk is voor het CDA. Maar hij zei ook dat de partij meer zaken wil binnenhalen tijdens de kabinetsformatie, en dat hij niet op voorhand het ene punt belangrijker wil maken dan het andere.

Lees ook - Hoekstra: voltooid leven is aan kamer, niet aan formatie

Interim-partijvoorzitter Marnix van Rij gaf de leden ook te kennen dat het congres niet over formatieonderhandelingen gaat. 'Congressen onderhandelen niet aan de tafel van Remkes', aldus Van Rij. Het meegeven van zo'n breekpunt is volgens hem 'een last meegeven aan een parlementariër'.

In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid voor het afschaffen van het leenstelsel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen