Gisteravond trad demissionair minister Kaag al af vanwege de moeizame evacuaties uit Afghanistan, na een motie van afkeuring die door een Kamermeerderheid werd gesteund. Toen weigerde Bijleveld nog op te stappen. Daarover ontstond onrust binnen het CDA.
Lees ook | Weisglas: Aanblijven van Bijleveld is ongelofelijk oncollegiaal
Motie van afkeuring
Bijleveld stapt op na een motie van afkeuring die donderdagavond werd aangenomen in de Tweede Kamer. Sigrid Kaag was vanwege een vergelijkbare motie al teruggetreden als minister van Buitenlandse Zaken. Op het ministerie van Defensie was Bijleveld niet alleen verantwoordelijk voor haar eigen portefeuille, maar ook die van Barbara Visser. Zij stapte eind vorige maand over naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Breaking | Na Sigrid Kaag treedt nu ook Ank Bijleveld af als demissionair minister. @HumbertoTan: 'En terecht! Het was toch schandelijk wat zij deden. Sorry hoor, hoe zij Afghanistan deden was absurd! Allemaal afhouden en moties niet uitvoeren.' pic.twitter.com/ZFX55jCuDu
— BNR Nieuwsradio (@BNR) September 17, 2021
Volgens PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de minister niet tijdig werk gemaakt van het in veiligheid brengen van tolken die in het verleden werkten voor de Nederlandse missie in dat land. De Tweede Kamer drong daar de afgelopen maanden herhaaldelijk op aan. Een soortgelijke motie tegen Kaag werd aangenomen door een Kamermeerderheid.
Discussie
Ank Bijleveld vond dat ze niet langer kon aanblijven als minister van Defensie omdat ze door de discussie die is ontstaan over haar positie haar werk niet meer kan doen, zei ze in een persconferentie. De CDA-bewindsvrouw kondigde haar vertrek vrijdagmiddag aan op het ministerie van Defensie. In de uren daarvoor werd binnen de partij en op het Binnenhof al duidelijk dat ze zou vertrekken.
Aftreden @MinBijleveld wordt nu besproken op Ministerie van Defensie @BNR #Bijleveld pic.twitter.com/vZCnqDnmnW
— Sophie van Leeuwen (@sophievleeuwen) September 17, 2021
Hoekstra
Het besluit van Ank Bijleveld om op te stappen, noemt CDA-leider Wopke Hoekstra 'enorm jammer, maar wel te respecteren'. Hij ontkent dat er vanuit de CDA-top druk is uitgeoefend om op te stappen. 'Zij is zelf tot de conclusie gekomen dat dit de enige weg was.'
Eerder op vrijdag verliet Hoekstra de ministerraad om op het ministerie van Defensie met Bijleveld en andere CDA'ers te overleggen. Dat was op verzoek van Bijleveld, aldus Hoekstra. Meer CDA-bewindspersonen waren afwezig bij de ministerraad, 'omdat je natuurlijk over dit soort zaken in gesprek gaat met elkaar', verklaart Hoekstra. Maar 'het was háár beslissing', benadrukt hij nog eens. Vanuit regionale CDA-afdelingen klonk vrijdag verbazing over het besluit van Bijleveld om in eerste instantie door te gaan.
