Politiek18 sep '21 10:57

Duitsland maakt zich op voor post-Angela Merkel-tijdperk

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland zit midden in de spannendste verkiezingsstrijd sinds jaren en maakt zich op voor het post-Angela Merkel-tijdperk. Wat deze verkiezingen voor Duitsland betekenen en hoe het straks politiek verder moet, vragen we aan Otto Fricke, die opgroeide bij de Nederlandse grens en al jaren in de Bondsdag zit voor de liberale Freie Demokratische Partei (FDP).

(AP Photo/Michael Sohn)

Door het vertrek van Angela Merkel is het hele speelveld in de Duitse politiek veranderd. 'En het probleem is dat we in een tijd leven waarin het politiek milieu steeds complexer wordt. Dan heb je steeds meer kiezers die niet echt wisten wat de beste optie was, maar vertrouwen in iemand moesten hebben. Als je iemand hebt als Merkel is dat eenvoudig, maar nu moet je een nieuw iemand vinden,' zegt Fricke.

Volgens hem kun je de huidige Duitse verkiezingen goed vergelijken met de Nederlandse verkiezingen van 2010. 'In dat jaar zaten de christendemocraten in Nederland in de positie waarvan we wisten dat ze omlaag zouden gaan, het was niet meer het oude CDA. In eerste instantie was de vraag of het CDA of de PvdA het grootst zou worden, en uiteindelijk werd dat Mark Rutte als liberaal.'

Luister terug | Tweestrijd tussen Scholz en Laschet

Dalende populariteit

Fricke gelooft niet dat de liberalen in Duitsland zullen winnen, maar in de dalende populariteit van de christendemocraten ziet hij een parallel van het Nederland van tien jaar geleden. 'Tot een jaar geleden zaten de christendemocraten in de Duitse peilingen nog ver boven de 30 en nu zijn ze bij 22. Hier kun je zien dat er iets verschuift, wat in andere landen al is gebeurd,' stelt de politicus.

Hij weet niet zeker of het om een verschuiving van centrum-rechts naar centrum-links gaat, maar hij denkt dat er een verschuiving plaatsvindt naar de vraag wie de juiste leider is. Zo lijken mensen niet per se voor de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) van voormalig vicepremier Olaf Scholz te willen stemmen, maar meer voor hem als persoon. Fricke: 'Het gaat om wie er inhoud heeft en status. Scholz doet dat heel goed: hij probeert te laten zien dat mensen hem kennen en weten wat hij zal doen.'

Verharde strijd

De strijd gaat nu tussen Armin Laschet van de christendemocraten (CDU) en Scholz, wat duidelijk wordt uit de feller geworden debatten. Fricke: 'Laschet wordt als aardig en joviaal gezien en niet als iemand die agressief wordt. Nu zien we dat mensen die eigenschappen niet als leiderschap zien en dus probeert hij tegen Scholz een andere positie aan te nemen.' Het gaat om een grote groep zwevende Merkel-kiezers die overtuigd moeten worden om voor een van de twee heren te kiezen.

Luister terug | Duitse verkiezingen belangrijk voor Nederlandse ondernemers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen