Bouw & Woningmarkt20 sep '21 17:26

Woonprotest: aanpak woningcrisis absoluut onvoldoende

Auteur: BNR Webredactie

De Prinsjesdagplannen van het kabinet om de woningcrisis aan te pakken zijn absoluut onvoldoende. Dat zeggen de organisaties van het Woonprotest. Volgens hen moet er jaarlijks 4 miljard euro geïnvesteerd worden in betaalbare huizen.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Het kabinet stopt al 1 miljard euro extra in de bouw van nieuwe huizen. Toch vindt Sander van der Kraan, één van de initiatiefnemers van het Woonprotest, het niet genoeg. 'Het is niet voldoende om de echte problemen aan te pakken. Met een keer één miljard laat het kabinet zien dat het de woningbouw niet als een acute noodsituatie ziet, maar om nog een keer een pleister op te plakken'.

Volgens Van der Kraan moet er vanuit een andere visie naar de woningmarkt gekeken worden voor een oplossing. Binnen die visie heeft woonrecht voorrang boven de markt. 'De dakloosheid moet nu worden aangepakt en het kabinet moet zich gaan focussen op sociale en betaalbare huurwoningen.'

Oorzaak woningcrisis

Een van de problemen om aan te pakken van te hoge huurprijzen is de lage rente en het feit dat kopen bij de bank veel geld kunnen lenen. Van der Kraan ziet dit niet als het eerste probleem om aan te pakken. 'De beschikbaarheid van sociale huurwoningen vinden wij belangrijker', aldus Van der Kraan.

Het woonprotest

Op 12 september vroegen ruim 15.000 mensen in Amsterdam aandacht voor de wooncrisis, veroorzaakt door onder meer de stijgende huizenprijzen en groeiende wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Gesteund door ruim dertig actiegroepen en maatschappelijke organisaties waaronder de Woonbond, hebben de actievoerders in de tussentijd het woonmanifest geschreven waarin eisen zijn opgenomen om "het grondrecht op huisvesting te verwezenlijken".

Luister terug | Woonprotest trekt duizenden demonstranten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen