Politiek22 sep '21 13:39Aangepast op 24 sep '21 09:28

Verhuurderheffing op hakblok in Tweede Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Het miljard dat bedoeld was om het bedrijfsleven te verlichten, zal mogelijk ingezet worden om de verhuurderheffing te veranderen of te stoppen. De VVD kwam met een handreiking richting andere partijen om met plannen te komen om het miljard op een andere manier te besteden.

Image
(ANP/Bart Maat)

Het inmiddels demissionaire kabinet had afgelopen jaren steeds zo'n twee miljard gereserveerd voor het bedrijfsleven. Dit werd eerst de 'dividendmiljarden' genoemd, omdat het kabinet in eerste instantie de dividendbelasting wilde afschaffen. Wegens corona werd een nieuwe regeling opgetuigd waarmee bedrijven een belastingkorting op investeringen kregen. Dit heette de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK).

Luister ook | Pieter Omtzigt: 'Koolmees liet mij terugfluiten bij het CDA'

Van die twee miljard is nog een miljard over. Sophie Hermans, fractievoorzitter van de VVD, wil 'kijken of we voor de besteding van het BIK-geld een andere verdeling kunnen verzinnen', zei ze tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Lastenverlichting voor burgers

De PvdA wil het geld inzetten als lastenverlichting voor burgers, zodat huishoudens meer te besteden hebben. Maar om het hele bedrag in één keer daarvoor in te zetten, 'dat vind ik ingewikkeld', zegt Hermans. Er zijn volgens haar meer partijen die wensen hebben.

Het artikel gaat door onder de tweet.

Veel partijen willen ook van de verhuurdersheffing af, om woningcorporaties tegemoet te komen in de hoop dat er meer gebouwd gaat worden. De VVD zou 'open staan voor suggesties' rondom de verhuurdersheffing. Maar dan moeten daar wat Hermans betreft wel harde 'prestatieafspraken' tegenover staan, zodat er ook daadwerkelijk meer woningen worden gebouwd. 'Het is de inzet van veel partijen om de verhuurdersheffing af te schaffen', vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Het is ook de inzet van de PvdA. Die partij zegt dat het echter twee miljard gaat kosten en dat je het niet redt met een miljard.'

Boze Klaver

GroenLinks-leider Klaver is echter niet gediend van de suggestie van de VVD het alleen om het miljard zou gaan in het debat. 'Geen enkele politieke partij en fractie in de Tweede Kamer moet zich erbij neerleggen dat de ruimte maar 1 miljard euro is. De ruimte is de hele begroting.' Ook verwijst Klaver ernaar dat er een meerderheid in de Kamer zou zijn om de verhuurdersheffing compleet af te schaffen. 'Er is gewoon een meerderheid hier in het parlement om de verhuurdersheffing niet een stukje te verlagen, maar af te schaffen.' Verder pleit Klaver voor een lastenverhoging voor bedrijven. Hij wijst erop dat een meerderheid van de Kamer voor een belastingverhoging zou zijn voor het bedrijfsleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen