Politiek24 sep '21 06:00Aangepast op 28 mrt '22 10:39

Ministers en Sywert van Lienden mogelijk onder ede gehoord

Auteur: Diederik de Groot

Verschillende ministers en ambtenaren moeten wellicht onder ede verklaren hoe tijdens de eerste coronagolf is beslist van wie medische apparatuur en beschermingsmiddelen werden gekocht. Advocaat Herman Loonstein heeft daartoe een verzoek ingediend bij de rechtbank in Den Haag, zegt hij tegen BNR. Als dit verzoek wordt toegewezen, zullen onder anderen minister Hugo De Jonge en voormalig minister Tamara Van Ark worden opgeroepen om te getuigen. Datzelfde geldt voor Sywert van Lienden, die miljoenen overhield aan een deal met de overheid.

Loonstein hoopt met behulp van een zogenoemd ‘voorlopig getuigenverhoor’ te achterhalen waarom vier ondernemers die hij vertegenwoordigt, nul op het rekest kregen toen ze medische apparatuur en beschermingsmiddelen aanboden bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit terwijl voormalig CDA-prominent Sywert van Lienden miljoenen wist binnen te slepen met de verkoop van dergelijke producten.

De geschiktheid van de door zijn cliënten aangeboden producten, was zeker niet minder dan de producten die Van Lienden aan het ministerie verkocht, stelt Loonstein. ‘Ze voldeden aan de eisen. En wat mijn cliënten hebben aangeboden, was goedkoper voor de overheid’.

Lees ook | De Jonge werkte mee aan mondkapjesdeal, vraag is nog in welke hoedanigheid

‘Het gaat om Nederlandse ondernemers die zich in het begin van de coronapandemie hebben gewend tot het ministerie’, zegt Loonstein. ‘Ze konden wat betekenen. Dat hebben ze nog herhaald, maar ze hebben geen reactie gekregen. Het ging onder meer om hele grote hoeveelheden mondkapjes van de beste kwaliteit, waaraan op dat moment een grote schaarste was.’

Ondernemer Sywert van Lienden
Ondernemer Sywert van Lienden (ROBIN UTRECHT)

Talrijke pogingen

Het verzoekschrift dat naar de rechtbank is gestuurd, is door BNR ingezien. Er komt onder meer uit naar voren dat ambtenaren van het ministerie een ondernemer per Whatsapp doorverwijzen naar e-mailadressen, met het verzoek om zijn aanbod daar naartoe te mailen. Op die mails is volgens de ondernemer vervolgens echter nooit geantwoord. Ook talrijke verdere pogingen per mail, Whatsapp en telefoon om een reactie te krijgen van het ministerie, zouden niets hebben opgeleverd.

Volgens Loonstein is de groep ondernemers die een aanbod aan het ministerie heeft gedaan, maar geen reactie heeft gekregen, groter dan het viertal waarvoor hij optreedt. De advocaat wil nu boven tafel krijgen wat de voorwaarden waren om zaken te kunnen doen met het ministerie. ‘Waren er überhaupt criteria, of was het willekeur? Of was er iets anders aan de hand?’

Update 28-03-2022:

De rechter heeft het verzoek tot een getuigenverhoor afgewezen.

Lees ook | Sywert van Lienden aangehouden in onderzoek mondkapjesdeal


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen