Politiek26 sep '21 18:54Aangepast op 27 sep '21 13:36

Omtzigt: ontslag Mona Keijzer in strijd met reglement

Auteur: BNR Webredactie

Dat demissionair premier Mark Rutte CDA-staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zaterdag op staande voet heeft ontslagen, druist in tegen het reglement van orde van de ministerraad. Zoiets past eigenlijk alleen in een presidentieel stelsel. Dat zegt oud-CDA'er Pieter Omtzigt, die nu een eenmansfractie vormt in de Tweede Kamer.

(ANP Sem van der Wal)

'Kennelijk kan een minister-president de telefoon pakken en ministers en staatssecretarissen ontslaan zonder kabinetsbesluit. In zijn eentje, per telefoon. Maar dat is vreemd', aldus Omtzigt zondag in berichten op Twitter. 'Het reglement is duidelijk: de minister-president mag een voordracht doen voor ontslag, maar het is aan de ministerraad om erover te beraadslagen en te besluiten. Dat is dus niet gebeurd.'

Volgens de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) zaterdag droeg Rutte 'met instemming van de minister van Economische Zaken en Klimaat, en na overleg met de drie vicepremiers Keijzer voor ontslag voor, met onmiddellijke ingang.' Koning Willem-Alexander verleende de demissionair staatssecretaris vervolgens 'op de meest eervolle wijze' ontslag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen