Politiek27 sep '21 17:30

Informateur Remkes verwacht eind deze week conclusies

Auteur: BNR Webredactie

Informateur Remkes, de partijleiders van VVD, D66 en CDA en hun secondanten spreken vandaag met elkaar over de kabinetsformatie. Het is een belangrijke week, want Remkes verwacht namelijk later deze week zijn conclusies naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.

(ANP / Hollandse Hoogte / Pool )

Voordat VVD-leider Mark Rutte naar binnen ging bij het gesprek, zei hij opvallend weinig, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen. De Telegraaf publiceerde vanochtend een artikel waarin staat dat Rutte extra beveiliging nodig heeft vanwege dreigingen uit de criminele wereld. Daarop wilde hij niet reageren. Daarnaast hield hij zijn mond over of het goed gaat met de kabinetsformatie. 'Die gesprekken voeren wij binnen', was zijn antwoord. Ook aan het vertrek van Mona Keijzer (CDA) wilde hij niks toevoegen.

Luister ook | Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Keijzer werd afgelopen weekend weggestuurd als demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat nadat zij openlijk afstand had genomen van het coronabeleid in een interview met de Telegraaf. 'Ze gaf eerder al aan dat ze het er fundamenteel niet eens was met het coronatoegansbewijs. Ze kon haar kabinetscollega's blijkbaar niet overtuigen om een andere koers te kiezen. Maar mij werd vanochtend verteld dat het heeft geknetterd en dat het dit weekend tot een kookpunt kwam', zegt Van Groningen. Vanmiddag liet Keijzer weten ook haar Kamerlidmaatschap op te zeggen en daarmee verlaat ze de landelijke politiek.

CDA-leider Wopke Hoekstra reageerde wel op het vertrek van zijn partijgenoot. 'Ze had en heeft moeite met het coronabeleid van het kabinet. Daar hebben we veel over gepraat. Ik heb haar principiële lijn gewaardeerd. Maar ze verlaat nu hierom kabinet en Kamer', zei Hoekstra vanochtend. 'Ze blijft ten volle CDA-lid', benadrukt hij.

Formatie

D66-leider Sigrid Kaag was wel bereid om kort over de formatie te praten. 'Kaag heeft de wens uitgesproken om met zes partijen langs de lijnen van de inhoud te praten', zegt Van Groningen. Dat is een herhaling van wat zij afgelopen zondag zei tijdens een lezing in Amsterdam. De D66-leider gaf toen aan open te staan om de ChristenUnie aan te laten schuiven bij de formatiegesprekken. 'Ik deed geen uitspraken over een uitkomst daarvan', zei Kaag vanochtend tegen de politiek verslaggever.

Wat ze precies met haar uitspraak bedoelt, vindt Van Groningen moeilijk te zeggen. 'Ze kijkt wie er bij de gesprekken nog afvalt. Maar als GroenLinks en de Partij van de Arbeid weglopen, houden ze de huidige coalitie over. Daar had ze zich eerder tegen uit gesproken. We weten dus niet of ze alleen met de ChristenUnie in een bootje wil stappen', zegt Van Groningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen