Politiek28 sep '21 06:41Aangepast op 28 sep '21 07:56

'Definitieve beslissing' over formatie woensdag verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Na tien uur vergaderen is er dinsdag nog geen doorbraak gekomen in de formatieonderhandelingen. Dat heeft informateur Johan Remkes maandagavond gezegd. Woensdag worden de gesprekken tussen VVD, D66 en CDA voortgezet.

'Woensdag worden er definitieve beslissingen genomen. In deze fase is nog alles mogelijk, maar we gaan niet terug naar dat wat bij voorgaande informateurs op tafel lag', zei Remkes in een korte verklaring. Onduidelijk is of een minderheidskabinet nu van tafel is, of dat er nu voor een kabinet van zes partijen geformeerd gaat worden.

Lees ook | Remkes verwacht eind deze week conclusies

Remkes had als opdracht om een minderheidskabinet te onderzoeken, nadat opties om een bredere coalitie te vormen waren misgelopen.

'Intensief en nuttig'

D66-leider Sigrid Kaag sprak van een 'heel intensief gesprek' en dat het heel nuttig is geweest. Ze zei dat ook het opheffen van hun blokkade op de ChristenUnie was besproken. Ze wilde niet speculeren hoe het nu verder moet. CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het 'goede inhoudelijke en constructieve gesprekken', waarbij ze ook hebben geconcludeerd 'dat het zinvol is' om woensdag verder te gaan.

Wat Remkes in ieder geval niet gaat doen, is zoeken naar coalities die zijn voorganger Mariëtte Hamer ook al heeft verkend. 'We kunnen dus concluderen dat er geen coalitie gaat komen met een meerderheid dankzij ChristenUnie of PvdA en GroenLinks samen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

D66 wilde aanvankelijk liever geen minderheidskabinet. Na partijoverleg toonde D66-leider Sigrid Kaag zich zondag bereid om alsnog samen te werken met de ChristenUnie. Dat had Kaag deze zomer nog uitgesloten. Ze besloot de blokkade op te heffen, maar stuurde daarbij opnieuw aan op een coalitie waarbij óók PvdA en GroenLinks worden betrokken. VVD en CDA hadden dat laatste tegengehouden, omdat ze niet met twee linkse partijen in een coalitie willen. PvdA en GroenLinks willen alleen samen in een kabinet. Daardoor zit de formatie al maanden in een impasse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen