Politiek30 sep '21 12:30Aangepast op 30 sep '21 12:45

Kaag (D66) gaat voor doorstart huidig kabinet

Auteur: Aäron Loupatty

D66-leider Sigrid Kaag verkiest een doorstart van het huidige kabinet boven nieuwe verkiezingen. Dat vertelde Kaag tijdens een toespraak vanuit het partijbureau. Ze stond voor het dilemma om nieuwe verkiezingen aan te vragen of om te gaan onderhandelen met de huidige coalitiegenoten VVD, CDA en ChristenUnie over een doorstart van het kabinet.

D66 wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen. Kaag verwijt het de VVD en het CDA dat ze geen brede coalitie wilde uit de Kamer, met daarin zowel de PvdA als GroenLinks. 'Zoals u weet wordt een regeringscoalitie met beide linkse partijen uitgesloten door de VVD en het CDA.'

Lees ook | Liveblog formatie

'Nieuwe verkiezingen speelt populisten in de kaart'

Sigrid Kaag (D66) geeft op het partijkantoor een toelichting op de doorbraak in de formatie. D66 is toch bereid te onderhandelen met VVD, CDA en de Christenunie.
Sigrid Kaag (D66) geeft op het partijkantoor een toelichting op de doorbraak in de formatie. D66 is toch bereid te onderhandelen met VVD, CDA en de Christenunie. (Hollandse Hoogte / Bart Maat )

Daarom stond Kaag nu voor de opties om nieuwe verkiezingen te gaan houden of inhoudelijk te gaan onderhandelen met de huidige coalitiepartners. 'D66 verkiest onderhandelen boven nieuwe verkiezingen, omdat de samenleving daar recht op heeft.' Kaag is bang dat grote problemen niet opgelost gaan worden als er nieuwe verkiezingen komen. 'Niemand is gebaat bij nieuwe verkiezingen. Die verlammen de politiek voor nog minstens een half jaar. Dan blijven grote besluiten uit en dat verdient ons land niet. Bovendien is er geen garantie dat de uitslag anders zal zijn.' Ook wil ze voorkomen dat populistische partijen voordeel halen uit nieuwe verkiezingen. 'Verkiezingen zijn alleen uitstel en dat speelt ook populisten in de kaart.'

Volg het laatste formatienieuws in ons liveblog.

'Niet zo progressief mogelijk'

Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen hoorde vooral het verlies van D66 uit de toespraak van Kaag. 'Het voelde een beetje alsof ze de handdoek in de ring gooide.' Van Leeuwen hoorde ook dat Kaag probeert te voorkomen dat ze imagoverlies lijdt onder deze keuze. 'Ze probeert te zeggen dat ze over haar schaduw heen stapt. Ze geeft ook een sneer naar VVD en het CDA die niet bewogen en hun blokkade niet ophieven. Kaag deed dat wel en 'neemt haar verantwoordelijkheid'. Zo probeert ze met 'nieuw leiderschap' hier weg mee te komen.' Dat na 200 dagen formeren het nu afstevent op een doorstart van het huidige kabinet, noemt Van Leeuwen 'zuur'. 'Als je na meer dan zes maanden gedoe en ruzie uitkomt met kabinet Rutte IV en een doorstart van het vorige kabinet (...) dan is dat niet zo progressief mogelijk', concludeert de politiek verslaggever.

Aan het begin van de middag komen de drie partijen weer bij elkaar bij informateur Johan Remkes. VVD en CDA hebben steeds aangegeven graag met de ChristenUnie verder te willen. Kaag zal dan ook formeel aan Remkes doorgeven dat ze wil gaan onderhandelen met de ChristenUnie over een 'nieuw' kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen