Politiek2 okt '21 11:54

Voorzitter SPD verwacht nieuwe Duitse regering tegen december

Auteur: BNR Webredactie

Voorzitter Norbert Walter-Borjans van de sociaaldemocratische SPD denkt dat er tegen december een nieuwe Duitse regering kan zijn met de de liberale FDP en klimaatpartij de Groenen. Dat zegt hij tegen Die Welt. Het is volgens Walter-Borjans haalbaar dat aan het einde van het jaar de regering geïnstalleerd is.

Walter-Borjans gaat uit van een “verkeerslichtcoalitie” tussen een socialistische, een liberale en een ecologistische partij. In dit geval de SPD (rood), FDP (geel) en De Groenen. De FDP en De Groenen praten eerst met elkaar voordat ze besluiten of ze met de sociaaldemocratische partij van Olaf Scholz of het conservatieve blok CDU/CSU van Armin Laschet willen regeren.

Luister ook | 'FDP en De Groenen hebben de kaarten in handen'

De partijen die in aanmerking komen voor deelname aan een nieuwe regering moeten, als het aan voorzitter Walter-Borjans ligt, niet tot in het oneindige verkennende gesprekken blijven voeren. Hij ziet graag dat in oktober de formele coalitieonderhandelingen beginnen en dat die in december worden afgerond. Van Walter-Borjans is een heel gedetailleerd regeerakkoord dan ook niet nodig.

Luister ook | #29 BNR in Berlijn: Verkiezingsshow aan de Spree

Op dit moment zitten de SPD en de christendemocratische CDU/CSU samen in een coalitie. Zij hebben bij de verkiezingen van zondag genoeg stemmen gekregen om door te gaan met regeren. Maar beide partijen hebben gezegd het liefst in een nieuwe regering met andere partijen samen te werken.

Gerelateerde artikelen