Politiek2 okt '21 16:57Aangepast op 2 okt '21 17:12

'Voortzetten oude coalitie is blamage van jewelste'

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt het voornemen van de oude coalitiepartijen om ruim zes maanden na de verkiezingen te gaan onderhandelen over een nieuw kabinet een blamage van jewelste. Dat zei de partijleider zaterdag tijdens een congres van de PvdA in Eindhoven.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Het voortzetten van de oude coalitie is volgens Ploumen slecht nieuws voor onder anderen de slachtoffers van de Toeslagenaffaire, Groningers met aardbevingsschade en de tolken die nog in Afghanistan zijn. 'De resultaten uit het verleden bieden weinig goed hoop voor de toekomst', aldus Ploumen.

Luister ook | Newsroom Den Haag

De PvdA-partijleider sprak tijdens het congres ook over de begrotingsonderhandelingen. Het kabinet zal de komende tijd opzoek moeten naar bredere steun dan alleen van de oude coalitie. In de Eerste Kamer hebben ze namelijk geen meerderheid. Ploumen wil door samenwerking tussen partijen verandering gaan afdwingen. Daarnaast wil de PvdA de komende tijd niet alleen met partijen, maar ook met maatschappelijke progressieve organisaties samenwerken, zoals de klimaatbeweging, de vakbonden en Black Lives Matter.

Luister ook |'Vandaag moeten hoe dan ook knopen worden doorgehakt'

Op de ledenraad werd ook de nieuw gekozen voorzitter, Esther-Mirjam Sent, officieel benoemd. Zij is tevreden over hoe de PvdA en GroenLinks tijdens de formatie samen optrokken. En ze is blij dat Ploumen zich niet een kabinet in liet praten zonder GroenLinks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen