
Lees ook | Bankiers, wildebeesten en belastingparadijzen
Hoekstra's voormalige belang werd gisterenavond geopenbaard via de Pandora Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten uit belastingparadijzen. Een netwerk van internationale onderzoeksjournalisten heeft die documenten in handen. In Nederland zijn FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico aangesloten bij dat netwerk.
Debat aangevraagd. Hoekstra ontkent het geweten te hebben dat het bedrijf in een belastingparadijs gevestigd was, maar heeft Rutte dan weer wel geïnformeerd. Hoe kan dat? En waarover dan? Ik wil heel precies weten hoe dit zit. pic.twitter.com/rs3b0onG3W
— Henk Nijboer (@henknijboer) October 3, 2021
Lees ook | Commissarissen van ABN en andere banken beleggen via belastingparadijs
Klaver noemt het 'uitermate verontrustend nieuws dat de naam van onze minister van Financiën voorkomt in deze gelekte documenten'. Nijboer schrijft: 'Ernstig is dat Hoekstra zijn belangen niet heeft gemeld als Eerste Kamerlid en eveneens niet aan de Tweede Kamer toen hij minister werd.' SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen vraagt zich af hoe Hoekstra als minister nog geloofwaardig kan zijn in de aanpak van belastingontwijking.
Luister terug | Hoekstra onderzoekt verbod trustkantoren vanwege misstanden
Bijzondere namen
'Je komt bijzondere namen tegen op de lijst', zegt Gaby de Groot, journalist van het Financieele Dagblad en mede-auteur van het artikel. Volgens De Groot is één van de oprichters van het safaribedrijf een oud-bestuurder bij ABN AMRO. 'Hij had het al sinds 2003, hij heeft toen een hele groep investeerders ingeschreven als aandeelhouder, ook mensen van McKinsey, en daar zat Hoekstra bij'.
Volgens De Groot was de constructie in 2009 nog niet zo besmet als nu, maar was het in 2016 wel 'duidelijk dat je daar niet moest inzitten'. Sommige aandeelhouders hebben volgens De Groot vraagtekens gezet bij de constructie, in 2017 verkocht Hoekstra zijn aandelen, vlak voor hij minister werd.
Lees ook | PvdA: grote schade aan reputatie Nederland en minister van Financiën
Reputatieschade
'Het hoeft niet per se illegaal te zijn, maar de zweem die eromheen hangt, en er is risico op reputatieschade, dat hadden ze met de Panamapapers kunnen weten.' Volgens De Groot kan het nog interessant worden: Hoekstra had weliswaar een privébelegging, maar hij is ook minister en in die hoedanigheid toezichthouder van staatsbank ABN AMRO, waar president-commissaris De Swaan de scepter zwaait én nog steeds aandeelhouder is in het safaribedrijf.
Rode vlag
'De Britse Maagdeneilanden, dan moet er meteen een rode vlag omhoog gaan. ABN zegt er niet op te willen reageren, De Swaan zegt dat we vooral moeten kijken naar de investering in het safaribedrijf, niemand heeft Britse Maagdeneilanden genoemd.'
Luister terug | Veel steun voor belastingplan G7
Hoekstra liet op Twitter weten dat hij niet wist dat het bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Ook zei Hoekstra dat hij voor zijn aantreden als minister toenmalig formateur Mark Rutte had geïnformeerd over zijn investering. En dat roept ook weer allerlei vragen op: waarover heeft Hoekstra Rutte dan geïnformeerd als hijzelf niet wist dat dat bedrijf op de Britse Maagdeneilanden zit?
Ik heb mij 12 jaar geleden niet gerealiseerd waar het bedrijf gevestigd was. Daar had ik mij achteraf natuurlijk beter in moeten verdiepen. 6/6
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) October 3, 2021
De besloten beleggingsclub waar Hoekstra 26.500 euro in stopte, investeert overigens in een safaribedrijf in Oost-Afrika. Hoekstra verkocht zijn aandelen voordat hij minister werd.
Luister terug | Europese sancties moeten brievenbusfirma's tegenwerken
In goed gezelschap
En er staan meer interessante zaken in die Pandora Papers, bijvoorbeeld over financiële constructies via belastingparadijzen van de koning van Jordanië en president Poetin. Samen met zo'n 330 andere politieke figuren en meer dan 130 miljardairs wereldwijd duiken ze op in die Pandora Papers, gelekte documenten van 14 financiële dienstverleners in onder andere de Britse Maagdeneilanden, Panama, Belize, Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Zwitserland. Qua Nederlanders is -naast Hoekstra- ook Tom de Swaan, inmiddels president-commissaris van staatsbank ABN AMRO, een opvallende naam.
Naast Hoekstra en De Swaan zijn ook Maarten Muller (commissaris bij Van Lanschot Kempen), Alexandra Schaapveld (voorheen commissaris van ontwikkelingsbank FMO) en Joost Kuiper (oud-commissaris ING) betrokken. Ook internationaal zitten er dus grote namen tussen. Onder andere President Poetin, Tony Blair en koning Abdullah van Jordanië komen voor in de bijna 12 miljoen documenten.
De Pandora Papers passen in een reeks van lekken die de afgelopen zeven jaar openbaar werden zoals de FinCen Files, de Paradise Papers, de Panama Papers en LuxLeaks. Volgens verschillende media leggen de Pandora papers bloot hoe machthebbende mensen offshore-rekeningen gebruiken om hun eigen families te verrijken, ten koste van hun burgers.
Luister terug | Vijlbrief pakt belastingontwijking bedrijven aan