Politiek5 okt '21 16:01Aangepast op 5 okt '21 16:54

Hoekstra belegde op Guernsey voor aanvullend pensioen

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair minister Hoekstra van Financiën had voor zijn aantreden een aanvullende pensioenregeling lopen via een investeringsfonds dat gevestigd is op Guernsey, een Kanaal-eiland dat bekendstaat om zijn extreem lage belastingtarieven.

Dat zei Hoekstra tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, waar hij verantwoording aflegde over een belang dat hij voor zijn aantreden had in een bedrijf via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. De bewindsman besloot daarop in de Kamer 'volledige openheid' te geven over zijn bezittingen.

Luister terug | EU werkt 'zwarte lijst' belastingparadijzen bij op pikant moment

Politiek commentator Sophie van Leeuwen: 'Hij dacht: laat ik even al mijn bezittingen op tafel leggen. Hij stond keihard zijn best te doen om te vertellen dat hij altijd transparant is geweest.'

Belangenconflict

Zo verklaarde Hoekstra dat het fonds was gelieerd aan zijn voormalige werkgever, het adviesbureau McKinsey. Hij koos voor de pensioenvoorziening omdat zijn toenmalige werkgever die aanbood. Partners bij McKinsey mogen zelf niet beleggen in beursgenoteerde bedrijven, 'juist om te voorkomen dat er belangenconflicten ontstaan'.

Luister terug |Wopke Hoekstra onder vuur om beleggingen in belastingparadijs

De CDA-leider gelooft ook niet het er bij andere pensioenfondsen wezenlijk anders aan toe gaat. 'Daar kom je ook allerlei belastingparadijzen in tegen.' Hoekstra moest ook aandelen in Mckinsey kopen om partner te worden bij het consultancybureau, Die heeft hij voor zijn aantreden als minister verkocht.

Wettelijkheid

Ondanks zijn verhaal over volledige transparantie, gaf Hoekstra wel toe dat hij 'ongetwijfeld had kunnen weten' dat de investering via een brievenbusfirma op dat belastingparadijs verliep. Dit weekeinde zei Hoekstra dat hij zich niet had gerealiseerd dat het bedrijf daar was gevestigd. Tegenover de Kamer benadrukte Hoekstra dat hij zich 'juridisch en fiscaal volledig aan de wet' heeft gehouden. Ook hield hij zich aan 'alle regels die gelden en golden' voor bewindspersonen en Eerste Kamerleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen