Politiek5 okt '21 14:15Aangepast op 5 okt '21 18:22

Remkes en Koolmees voorgedragen als nieuwe informateurs

Auteur: BNR Webredactie

Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) gaan waarschijnlijk de onderhandelingen tussen VVD, D66, CDA en Christenunie leiden. Dat melden ingewijden aan RTL Nieuws.

Luister terug | Formatie gaat volgende fase in, met mogelijk twee informateurs

Die vier partijen gaan vanaf deze week inhoudelijk met elkaar praten over de vorming van een nieuw kabinet. De bedoeling is de partijen gaan werken aan een beknopt regeerakkoord, waarbij ook andere partijen input kunnen leveren.

Koolmees

Wouter Koolmees is demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en was in het voorjaar nog aangesteld als verkenner, samen met zijn VVD-collega Tamara van Ark. Hij legt zijn functie als minister voorlopig neer als de Tweede Kamer besluit hem tot informateur te benoemen. Ook keert hij niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie.

Luister terug | 'Rutte zal achter de schermen steun voor begroting zoeken'

Politiek commentator Sophie van Leeuwen noemt de aanstelling van Koolmees 'toch wel een verassing'. 'Destijds was de kritiek dat hij te dicht op op de politiek stond. Dat er iemand nodig was met meer afstand van Den Haag. En nu wordt de minister van Sociale Zaken, toch een drukke baan, dus verkenner samen met Remkes.'

Toch staan volgens Van Leeuwen veel mensen achter de keuze voor Koolmees. 'Achter de schermen zegt iedereen: het is logisch, die man is super inhoudelijk. Hij heeft ook het verkiezingsprogramma van D66 mede geschreven. En we zitten nu eenmaal niet meer in zo'n 'politieke fase', maar juist in de fase van de inhoud. En wie kan je dan beter hebben dan Wouter Koolmees?'

Eindverslag

Koolmees gaat de onderhandelingen samen met Johan Remkes leiden, die als informateur vorige week zijn eindverslag aan de Tweede Kamer overhandigde. Daarin stelde hij voor om te praten over voortzetting van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en CU. Remkes sprak van 'een nieuw kabinet dat op een nieuwe leest is geschoeid'.

Luister terug | Huidig kabinet wil met beknopt regeerakkoord een 'nieuwe start' maken

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over het eindverslag en over het formatieproces tot nu toe. Dan zal ook de motie worden ingediend waarin de twee informateurs worden voorgesteld. In het geval dat de motie wordt aangenomen, kunnen de inhoudelijke gesprekken tussen de vier partijen gaan beginnen, ruim een half jaar na de Tweede Kamerverkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen