Politiek6 okt '21 08:36Aangepast op 6 okt '21 11:52

Koolmees en Remkes worden informateur

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt zijn taken neer en wordt informateur, samen met Johan Remkes. Zij gaan de gesprekken leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie om te komen tot een nieuw kabinet. Dat is de uitkomst van het Tweede Kamerdebat over de formatie gisteravond.

Image
(Hollandse Hoogte / ANP / Bart Maat)

Koolmees keert ook niet terug in een nieuw kabinet, vertelde D66-leider Kaag eerder op de dag. Koolmees speelde al eerder een rol in deze formatie, in april was hij ook kort verkenner samen met VVD'er Tamara van Ark. Zij legden toen hun taak neer toen de kamer aandrong op een nieuwe informateur na een debat tot diep in de nacht over het vertrouwen in VVD-leider Mark Rutte.

Oppositiepartijen van links tot rechts hadden tijdens het formatiedebat gisteren kritiek op de mogelijke doorstart van de bestaande coalitie. Door partijen werd veel verwezen naar de reden waarom het kabinet is gevallen: de toeslagenaffaire.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers moet verantwoorden waarom hij denkt dat de koers van een nieuw kabinet met dezelfde coalitie tóch anders kan. Omdat het nu echt moet, zegt hij, maar hij heeft ook hoop. Verder blikte het debat ook terug op de roddel en achterklap die de afgelopen weken naar buiten kwam en op de nieuwe bestuurscultuur. De vier formerende partijen beloofden beterschap.

Nieuwe fase

De slepende kabinetsformatie gaat woensdag een nieuwe fase in. VVD, D66, CDA en ChristenUnie beginnen onder leiding van de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees aan gesprekken over voortzetting van de regeringscoalitie van de afgelopen vier jaar. Niet eerder sinds de verkiezingen in maart werd er inhoudelijk onderhandeld.

Remkes en Koolmees geven om 11.00 uur een persconferentie. Zij hebben hun eerste gesprek dan al achter de rug. CDA-leider Wopke Hoekstra schuift al om 9.30 uur aan, omdat hij later op de ochtend in de Tweede Kamer moet zijn voor de Algemene Financiële Beschouwingen.

In de middag komen achtereenvolgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en D66-leider Sigrid Kaag langs bij de informateurs. VVD-leider Mark Rutte laat zich dan wegens buitenlandse verplichtingen nog vervangen door Sophie Hermans. 's Avonds is er nog een bijeenkomst met alle partijleiders en hun secondanten. Dan schuift Rutte wel aan.

VVD'er Remkes was de afgelopen weken ook al informateur. Zijn herbenoeming kon dinsdagavond tijdens een Kamerdebat over de kabinetsformatie rekenen op brede steun, evenals de keuze van D66 voor Koolmees. Remkes sprak in het debat de hoop uit snel te kunnen werken. In coalitiekringen klinkt de wens om voor het einde van het jaar klaar te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen