Politiek6 okt '21 16:38

Regeerakkoord voor '5 december', maar zonder linkse 'stutters'

Auteur: BNR Webredactie

Voor pakjesavond moet er een regeerakkoord liggen, is de verwachting van D66-leider Sigrid Kaag. Het idee dat er nog na Sinterklaas onderhandeld wordt over een kabinet noemt ze 'pessimistisch'. Daarmee suggereert ze dat het al voor die tijd tot een regeerakkoord kan komen.

Volgens de D66-leider is er geen deadline voor de onderhandelingen. Informateur Johan Remkes zei op een persconferentie van woensdag wel een datum in zijn hoofd te hebben, maar hij vond het niet verstandig die uit te spreken.

Lees ook | Informateurs hopen op steun PvdA en GroenLinks

Informateurs Remkes en Wouter Koolmees hopen dat er bij het volgende kabinet steun komt vanuit de linkse hoek. Ze zoeken nadrukkelijk de hulp van PvdA en GroenLinks om 'inbreng te leveren'. Dat moet volgens de informateurs 'uitstralen dat het proces open is'.

Het artikel gaat door onder de video.

Linkse partijen willen niet vanaf de zijlijn steunen

Die partijen staan echter net open op het geven van steun, terwijl ze aan de zijlijn staan van de nieuwe regering. PvdA-leider Lilianne Ploumen zegt op Twitter dat ze een doorstart van kabinet Rutte III niet wil gaan 'stutten': 'Volwaardige onderhandelingen over een meerderheidskabinet: (daar zijn we, red.) samen met GroenLinks toe bereid. De doorstart van kabinet Rutte III stutten: nee, natuurlijk niet.' Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert cynisch op het verzoek van de informateurs. 'Als andere partijen volwaardig met ons willen onderhandelen over een meerderheidskabinet mogen ze ons altijd bellen. Als ze willen weten wat we ergens van vinden, kunnen ze het GroenLinks-verkiezingsprogramma lezen.'

Het artikel gaat door onder de tweet.

'Linkse partijen lijken boeman'

Dat Remkes het een zegt en de linkse partijleiders vervolgens het weerspreken schetst ook de verbazing van politiek Den Haag. 'Men denkt hier dat Remkes de Tweede Kamer verantwoordelijk wil maken voor dit experiment', legt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Bij de linkse partijen denken ze dat de informateurs hen de schuld wil geven dat de formatie niet lukt. Zij lijken de boeman. Maar het is misschien ook een oprecht idealisme om het anders en beter te doen.' Toch is het dan nog steeds onzeker of deze nieuwe stijl van formeren gaat lukken, denkt de politiek verslaggever. 'Er is geen wil vanuit de Tweede Kamer.'

Ook moet er een 'dun regeerakkoord' komen waar enkele punten beknopt vastgelegd staan. 'Het betekent dat je er hel weinig in gaat zetten en geen afspraken maakt over bijvoorbeeld voltooid leven. Dan kan je weer problemen krijgen met Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie', vertelt Van Leeuwen. 'De hoop is dat er een dun regeerakkoord op hoofdlijnen komt. Of dat lukt, moeten we gaan kijken. Ik vind het wel belangrijk dat we nu gaan beginnen en praten. Of we er snel uit komen, dat moet gaan blijken', zegt Segers zelf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen