Politiek15 okt '21 15:18Aangepast op 5 nov '21 13:59

Honderden euro's compensatie per huishouden voor hard stijgende gasprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Het demissionaire kabinet gaat consumenten compenseren voor de flink stijgende energierekeningen ten gevolge van de stijgende gasprijzen. In totaal wil het kabinet hier rond de drie miljard euro voor uittrekken, wat neerkomt op zo'n vierhonderd euro per huishouden.

(ANP Peter Hilz)

Uniek

Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz (Economische Zaken) maakte dat bekend na de ministerraad. 'Het is zo dat we de komende maanden gaan zien wat de prijs doet. Wat de prijs nu doet is redelijk uniek op de gasmarkt, dat het zo heen en weer gaat', zegt Yeşilgöz in gesprek met politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

'We kunnen niet voorspellen hoe dat eruit gaat zien in bijvoorbeeld februari', stelt Yeşilgöz. 'De verwachting is wel dat de prijzen voorlopig blijven stijgen en dat de rekening voor mensen thuis ook gaat stijgen. Daarom is het heel belangrijk dat we nu anticiperend daarop zeggen dat we de mensen tegemoet gaan komen en ze gaan helpen.'

Isolatie

Ook komt er 150 miljoen euro extra voor het isoleren van woningen. 'Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat, nu je ziet dat de gasprijzen en de energierekeningen stijgen, mensen per direct wat kunnen doen, namelijk isoleren', legt demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) uit.

Gemeenten kunnen dat geld in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen. Met die vouchers kunnen zij bijvoorbeeld tochtstrips kopen bij bouwmarkten. Het geld wordt snel overgemaakt naar gemeenten omdat die weten wie het meest in aanmerking komt voor deze steun. 'Het zijn relatief eenvoudige isolatiemaatregelen die mensen bij wijze van spreken morgen al kunnen nemen en daar overmorgen wat van merken in hun portemonnee', aldus Ollongren.

Tientallen euro's per maand

Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening van veel huishoudens komende winter met vele tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Een deel van het kabinet kwam dinsdag al bij elkaar voor overleg over compensatie voor consumenten en bedrijven, maar zei toen nog verschillende varianten te moeten doorrekenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen