Politiek18 okt '21 18:55

Informateurs over kabinetsformatie: 'De kop is eraf, we gaan een verdiepende fase in'

Auteur: BNR Webredactie

Het lijkt erop dat er na lange tijd stappen worden gezet in de kabinetsformatie van de VVD, D66, Het CDA en de ChristenUnie. Informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes lieten weten dat alle belangrijke onderwerpen zijn besproken en dat de kabinetsformatie nu een fase van 'verdieping en uitwerking' ingaat.

De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. 'Alle belangrijke onderwerpen zijn aan bod gekomen: onder andere stikstof, klimaat, veiligheid, bestaanszekerheid en wonen. Kortom: de kop is eraf', zegt informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken.

Infromateurs Wouter Kolmees (L) en Johan Remkes (R)
Infromateurs Wouter Kolmees (L) en Johan Remkes (R) (ANPfoto)

'De focus komt te liggen op het wat en waarom', zegt Remkes. 'De onderwerpen en thema's zullen in dat stramien worden vastgelegd. Vervolgens wordt er een regeerakkoord opgesteld waar de nadruk komt te liggen op 'hoe''.

Maar volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen hebben we nu niet ineens heel snel kabinet. 'Nou dat het 'hoe' gaat gebeuren door een al beëdigd kabinet zal de snelheid wel ten goede komen. Eerst werd namelijk nog gedacht dat ze 'wat' en 'waarom' als eerst zouden doen en dat daarna dan ministers worden gezocht die nog niet beëdigd zijn. En dat die dan later met elkaar praten om de manier waarop uit te werken. Maar, wat vandaag is verteld is dat die nieuwe ministers eerst echt beëdigd worden. Zij zullen dan in de ministerraad het 'hoe' samen gaan uitwerken.' Dat is wel echt een verschil, volgens van Groningen. Deze manier van werken zou volgens hem kunnen betekenen dat de formatie wel iets sneller gaat. 'Maar als je vraagt aan Remkes en Koolmees wanneer het nieuwe kabinet er nou eindelijk is, dan zeggen zij nog steeds dat ze geen datum kunnen noemen omdat dat het proces niet ten goede zou komen. Dus hoe snel weten we nog niet, maar als je dit zo hoort - ook het feit dat ze nu zo'n persconferentie gaven - lijkt het erop dat we wel iets dichter bij een definitief kabinet komen.

Veel werk

Maar we zijn er nog niet, volgens Koolmees: 'Het neemt niet weg dat er nog heel veel werk te verrichten is', aldus informateur Koolmees.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen