Politiek21 okt '21 17:34

Rutte hoopt dat Polen gevoelig is voor Europese druk

Auteur: BNR Webredactie

Donderdagavond wordt er op de EU-top gestemd over een resolutie tegen Polen. Als de stemming het haalt kan de EU het voor Polen bestemde geld inhouden.Demissionair premier Rutte gaat er vanuit dat Polen een fatsoenlijk lid van de EU wil zijn en meewerkt. Voor Polen staat veel geld op het spel.

Europakenner Arend Jan Boekestijn denkt niet dat er een meerderheid voor stemt en vraagt zich af of er überhaupt wel gestemd gaat worden. 'Veel lidstaten hopen Polen op een andere manier te bewegen zodat ze de rechtsstaat minder ondermijnen. Iedereen is verweven met elkaar, daarom wordt er zo voorzichtig gehandeld. Polen zou bijvoorbeeld flink dwars kunnen zitten bij de Green Deal.'

BRUSSEL - Demissionair minister-president Mark Rutte op de eerste dag van de EU-top.
BRUSSEL - Demissionair minister-president Mark Rutte op de eerste dag van de EU-top. (ANP/Jonas Roosens)

Toch wil Rutte Polen stimuleren het goede pad te kiezen. Daarom moeten maatregelen tegen het land besproken worden met EU-collega's. Ook moet de Poolse aanvraag voor tientallen miljarden euro's uit het coronaherstelfonds voorlopig geblokkeerd blijven. Rutte vindt ook dat EU-landen in actie moeten komen en werk moeten maken van een al gestarte strafprocedure die Polen zijn stremrecht in de EU kan kosten. Nederland is momenteel een van de weinige landen die zich over Polen uitspreekt. 'Nederland zegt als enige: uit het coronaherstelfonds gaat geen cent meer naar Polen. Rutte verbindt dit namelijk aan de consequentie van het ondermijnen van de rechtsstaat', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Rutte vraagt zich hardop af of de benodigde twintig EU-landen de strafprocedure gaan steunen. Toch krijgt hij ook steun, zoals van de Franse president Macron. Volgens EU-bronnen lijkt het erop dat de meeste Europese leiders het voorlopig aan de Europese Commissie overlaten om stappen tegen Polen te ondernemen.

Op de grote woorden uit Warschau van de laatste dagen, inclusief dreigementen om bijvoorbeeld de Europese klimaatplannen te blokkeren, wil Rutte voorlopig niet ingaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen