Politiek22 okt '21 11:20

Duitse 'stoplicht-coalitie' start formatie-onderhandelingen

Auteur: BNR Webredactie

De onderhandelingen om een nieuwe Duitse regering te vormen zijn donderdag officieel begonnen. In maar liefst 22 werkgroepen proberen de SPD, de FDP en De Groenen, ook wel de 'stoplicht-coalitie' genoemd, tot compromissen te komen.

Na vier weken zijn de drie partijen gisteren begonnen. 'Het gaat zo voortvarend, dat had echt niemand verwacht. Je hoort zelfs al berichten van mensen die voorzichtig stellen dat Olaf Scholz begin december tot nieuwe bonskanselier verkozen wordt', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Olaf Scholz
Olaf Scholz (EPA / Clemens Bilan )

De drie partijen willen flink investeren in de economie van Duitsland, maar willen tegelijkertijd de belasting niet verhogen. 'Twee wetenschappelijke Duitse instituten zijn al met voorstellen gekomen over hoe je zoiets zou kunnen regelen. Er kan bijvoorbeeld een tijdelijk instrument geïnstalleerd worden dat je vervolgens niet op de gewone begroting terugziet. Dit soort manieren worden momenteel besproken en door instituten wordt er al over gespeculeerd. Het zal daarom ook in de werkgroepen besproken worden.' Volgens Marseille is dit al een goed voorbeeld van hoe gestroomlijnd deze coalitie samenwerkt.

Werkgroepen

Nadat kleine groepjes bij elkaar hebben gezeten, moeten nu ook de andere betrokken partijleden met elkaar praten in werkgroepen van maximaal 20 politici. 'Het gaat bijvoorbeeld over de rolverdeling van ministers en over wie leidende Kamerleden worden voor commissies, die zijn in Duitsland erg belangrijk. In commissies worden vaak al besluiten genomen voor iets in stemming wordt gebracht in het Duitse Parlement.'

Het zal volgens Marseille ook gaan over een moderne staat en democratie, zoals de Duitse overheid efficiënter laten werken. 'Uit eigen ervaring kan ik zeggen: dat is ook heel hard nodig. De fax staat in Duitsland vaak nog prominent op het bureau.'

Lees ook | 'FDP en De Groenen hebben de kaarten in handen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen