De uitstoot zal naar verwachting tussen de 38 procent tot maximaal 48 procent dalen, volgt uit de Klimaat en Energie Verkenning (KEV) van het Planbureau voor de Leefomgeving. Vooral de gebouwde omgeving, mobiliteit en landbouw blijven achter bij de doelstellingen in het Klimaatakkoord uit 2019. Volgens staatssecretaris Dilan Yeşilgöz (Economische Zaken en Klimaat) zijn extra maatregelen nodig om het doel alsnog te kunnen halen. Ook benadrukt zij dat de bijna zeven miljard euro aan voorgenomen extra investeringen niet zijn meegenomen in de KEV.

'De klimaatwet moet eigenlijk weer worden aangepast', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Want die is nu al achterhaald. Dat gaat mogelijk ook wel gebeuren aan de formatietafel. En verder moet er natuurlijk enorm veel extra bij om het überhaupt te halen, die 49 of 55 procent CO2-reductie.'
'Klimaatlosers'
De Raad van State roept het kabinet met spoed op om extra maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens het orgaan is het 'onverantwoord' dat de doelstellingen uit de Klimaatwet 'uit het zicht raken'. 'De klimaatcrisis is niet iets van de toekomst, die is al volop aan de gang', waarschuwt vicevoorzitter Thom de Graaff van de Raad van State. 'En dat had het parlement en de regering allang wakker moeten schudden.' De Graaff wil onder meer dat de Klimaatwet wordt aangescherpt.
Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver is kritisch. 'Ik heb er vertrouwen in dat er prachtige woorden gaan komen, dat er enorm mooie doelstellingen komen, dat er veel geld voor wordt uitgetrokken. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je gaat doen. Al vier jaar roept dit kabinet dat ze het groenste kabinet ooit zijn en dat ze meer doen dan ooit te voren. Maar we zijn de klimaatlosers van Europa.'
Het artikel gaat verder onder de video.
Ed Nijpels woedend
Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en oud-VVD-leider, is er klaar mee dat zijn partij blijft roepen dat het klimaatbeleid 'haalbaar en betaalbaar' moet zijn. Die opstelling 'gaat voorbij aan de realiteit', vindt hij. Om de klimaatdoelen te halen, zullen eenvoudigweg extra stappen gezet moeten worden.
Aan de formatietafel moeten verregaande afspraken worden gemaakt om belangrijke knelpunten weg te nemen, zegt Nijpels. 'Een dun regeerakkoord? Je zuster! Het is ondenkbaar dat je het klimaatbeleid in een nieuw regeerakkoord beschrijft in twintig regeltjes.' Er is aandacht nodig voor onder meer de aanleg en financiering van infrastructuur en modernisering van wet- en regelgeving, die nog stamt uit het ‘fossiele’ tijdperk.
De aanbieding van de Klimaatnota aan de Tweede Kamer luidt ook direct de start in van de eerste Nationale Klimaatweek (28 tot en met 5 november 2021). Het doel van deze overheidscampagne is om bedrijven, organisaties en burgers te stimuleren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Zo worden onder meer door het hele land klimaatburgemeesters aangesteld om bijvoorbeeld samen met de mensen uit hun buurt iets te doen voor het klimaat.