Politiek29 okt '21 06:21Aangepast op 29 okt '21 08:39

Formatie: de langste ooit

Auteur: BNR Webredactie

De langste formatie ooit in Nederland is een feit. Tijdens de opsluiting op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum brak VVD-leider Mark Rutte zijn eigen record. In 2017 stond zijn kabinet er na 225 dagen. Dat gaat nu niet gebeuren, een record is gevestigd.

(ANP / Remko de Waal)

De verkiezingen zijn 225 dagen geleden gehouden en daarmee is de huidige formatie officieel de langste in Nederland ooit. Sinds gisteren verblijven de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg om te onderhandelen over een conceptregeerakkoord. 'Volgende week is er ook weer overleg, en ook daarna waarschijnlijk nog', zei VVD-leider Rutte bij zijn aankomst op het landgoed. De verwachting is dus niet dat de onderhandelaars er snel uit zullen zijn.

Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen peilde de stemming in de Tweede Kamer, bij Caroline van der Plas van BBB en Sylvana Simons van BIJ1. 'Om te janken', zegt Van der Plas, 'We kampen met zoveel grote crises, je zou verwachten dat we haast maken', zegt Simons. SGP-voorlichter Menno de Bruijn noemt dit het 'record van de records'. De Bruijn noemt de versplintering een grote belemmering, maar ziet niets in een kiesdrempel: 'Het probleem zit bij de grote partijen'.

'Kijk elkaar eens goed in de ogen', adviseert Van der Plas, 'Een beetje meer vertrouwen kweken. Die achterdocht moet weg'.

'Inmiddels zijn ze wel aan het onderhandelen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen die de vertrouwenscrisis 'historisch' noemt. 'Of die is opgelost, weet ik niet, maar ze zitten aan tafel. Het is een twijfelachtige eer voor Mark Rutte, mooi is het allemaal niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen