Politiek28 okt '21 07:45Aangepast op 28 okt '21 11:41

Provincies: 'Kabinet treuzelt met indienen coronaherstelplan, ons geduld is op'

Auteur: BNR Webredactie

Gemeentes en provincies zijn helemaal klaar met de houding van het kabinet. Ze vinden dat het kabinet veel te weinig doet en treuzelt met het indienen van plannen voor dat Europese Corona Herstelfonds. Nederland is het enige land van de EU dat nog geen plan heeft ingediend bij de Europese Commissie terwijl daar zes miljard euro ligt te wachten op de plank. Lokale overheden zitten te springen om het geld en willen betrokken worden bij het opstellen van zo'n plan, 'maar Den Haag luistert niet, ons geduld is op', zegt Eddy van Hijum, bestuurslid van het Interprovinciaal Overleg.

Provincies: 'Kabinet treuzelt met indienen coronaherstelplan, ons geduld is op'
Provincies: 'Kabinet treuzelt met indienen coronaherstelplan, ons geduld is op' (ANPfoto)

'Wat wij echt missen is het gevoel van urgentie. Er is gewoon haast bij geboden en allerlei andere landen zijn daar volop mee aan de slag', zegt Van Hijum. 'We missen ook het besef dat decentrale overheden, maar ook alle partners waarmee wij in de regio's samenwerken zoals universiteiten en kennisinstellingen, allemaal kunnen helpen. De regio's kunnen écht helpen bij het waarmaken van die ambitie. En dat besef missen wij gewoon te veel bij het kabinet op dit moment, en voor een deel bij de Europese Commissie.' Van Hijum vertelt hierover verder in de BNR Europa Podcast.

Demissionair kabinet

Van Hijum zegt dat de reden is dat het allemaal zo lang duurt het demissionaire kabinet is, daardoor kunnen er geen grote plannen gemaakt worden. Maar, zegt hij: 'Dat is geen reden om er zó lang over te doen als dat zij dat doen.' Van Hijum vertelt dat de provincies samen een herstelplan hebben opgesteld. De Kamer heeft ook moties aangenomen waarin die het demissionaire kabinet oproept nu snel vaart te maken met het samen opstellen van het Europese Herstelplan. 'Dus in die zin heeft de Kamer zijn werk wel gedaan, maar ook vooral het kabinet, de formerende partijen, die geen haast maken met het invullen van die wens', aldus Van Hijum.

Luister ook |De Ochtendspits | 28 oktober

Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt, trekt zich de boosheid van de lokale overheden aan. 'Die 6 miljard euro ligt klaar en die kunnen wij heel goed gebruiken voor verduurzaming, digitalisering, onderwijs, innovatie en de cultuursector.' Hij vindt het dan ook waardeloos dat Nederland nog geen plan heeft ingediend. 'We spreken over uitdagingen die niet nog een jaar kunnen wachten. Ondanks dat het kabinet demissionair is, kunnen er prima gesprekken gevoerd worden met decentrale overheden, bedrijven en kennisinstellingen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan', aldus Dassen.

Imagoschade

Volgens Stefan de Vries, Europacorrespondent van BNR en één van de presentatoren van de Europa Podcast, kan het Nederland ook imagoschade opleveren nu het kabinet de plannen maar niet indient bij de Europese Commissie. 'Nederland hamerde er vorig jaar op dat er allerlei voorwaarden verbonden moeten zijn aan het krijgen van het herstelfonds, bijvoorbeeld dat landen moeten hervormen', zegt De Vries. Hij denkt dat het trage handelen van Nederland voor onder anderen Polen en Hongarije een argument kan zijn om hun eigen gedrag ook niet aan te passen.

Luister ook | Heeft Nederland recht op 6 miljard uit het Europese Herstelfonds?

De deadline voor het indienen van de plannen is in april volgend jaar. 'Volgens de laatste informatie zijn er op dit moment wel ambtenaren bezig met het maken van plannen in Den Haag', zegt De Vries. Maar een voorstel vanuit Den Haag komt volgens hem pas in het voorjaar van 2022. 'Dat plan moet dan nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Dan zal het geld vrij snel overgemaakt worden. En in de zomer kunnen we dan misschien echt aan de slag met dit Europese Corona Herstelfonds', aldus De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen