Politiek28 okt '21 17:38

Spanningen op zee lopen verder op tussen Fransen en Britten

Auteur: BNR Webredactie

De Fransen hebben twee Britse vissersboten beboet in de Noordzee bij Frankrijk. En daar zijn de Britten niet blij mee. 'Deze gebeurtenis heeft alles te maken met de Brexit', legt Stefan de Vries, Europa-verslaggever bij BNR, uit.

De Vries legt uit dat er vannacht twee Britse vissers vaarden in de Franse wateren. 'Zij werden gecontroleerd. Een van de twee hield zich niet aan de instructies en kreeg een boete. De ander stond niet op de lijst van boten die daar mochten zijn en die boot moest mee naar de haven', zegt De Vries.

Brexit

De Europa-verslaggever legt uit dat de Europese vissers eerst visten in de Europese wateren. 'Dat was geen probleem toen de Britten nog in de Europese Unie zaten. Maar dat is nu niet meer het geval.' Hij noemt dat er eind 2020 een overeenkomst werd getekend tussen de lidstaten van de EU en de Britten. 'Daarin staat dat Europese vissers nog wel in Britse wateren mogen vissen, maar alleen met de voorwaarden dat ze bewijzen dat ze daar vroeger ook visten. En nu is er ruzie over hoe je dat eigenlijk bewijst, want niet elke visser heeft een gps-tracker aan boord', zegt De Vries. 'Verder zijn de Franse niet tevreden met het aantal vergunningen dat zij van de Britten hebben gekregen.'

Luister ook | 'VK houdt zich niet aan Brexit-afspraken'

De Vries noemt de bonje tussen de twee landen kinderachtig. 'Ze leggen constant de schuld bij elkaar', ziet hij. Frankrijk maakte gisteren een lijst met sancties bekend die gaan gelden vanaf 2 november. 'Daarin staat dat de Britten geleidelijk niet meer welkom zijn in zes Franse havens. Normaal gesproken brengen de Britten daar hun vis aan land', meldt de verslaggever. Volgens hem komen er hardere Franse maatregelen als de Britten voor die tijd geen toezegging doen. 'Het lijkt alsof de Fransen hun wateren willen beschermen, maar dit is puur een consequentie van de Brexit. Frankrijk wil hiermee ook Nederlandse en Spaanse vissers beschermen.'

Handelsoorlog op zee

Er is volgens de Europa-verslaggever op dit moment niemand die de twee partijen kan sussen. 'Het is opmerkelijk dat de Britten hier zo fel in gaan, want 80 procent van de Britse vis wordt geëxporteerd naar de EU. Ze hebben uiteindelijk alleen zichzelf ermee.' De Britse minister van Milieu, George Eustice, zegt dat de deur altijd openstaat en dat er naar de-escalatie gestreefd moet worden. 'Maar als er dinsdag niet iets veranderd dan wordt het toch echt een handelsoorlog op zee', constateert De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen