Onder meer Schoonmakend Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, ActiZ en NL Actief zijn tegen een coronapas op de werkvloer. Alleen Bouwend Nederland ziet geen bezwaren.

Maar officieel mag het controleren op een QR-code niet verplicht zijn. 'De wet is nog steeds niet gewijzigd, er is dus ook nog geen wettelijke mogelijkheid om die werkgevers te vragen om de QR-code bij hun werknemers te controleren. Of dat binnenkort zal wijzigen is de grote vraag', zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
Gevaarlijke situaties
Het controleren op de QR-code kan volgens Van der Velde voor 'hele zure verhoudingen' zorgen. Daar vrezen werkgevers volgens hem voor. 'Tegelijkertijd zien zij - en wij ook - dat je die mogelijkheid best wat kunt verruimen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Daarom pleiten wij meer voor de mogelijkheid zonder dat dat een hele harde verplichting wordt die ons wordt opgelegd.'
Niet nodig
Voor een aantal beroepen is het controleren op een QR-code niet nodig, vindt Van der Velde. 'Voor thuiswerkers lijkt het ons niet nodig. voor heel veel andere bedrijven ook niet. In de industrie is veilig werken gewoon de norm. Op veel kantoren zitten de stickers nog op de bureaus wat wel en geen werkplek is en zijn de looplijnen nog in stand gehouden. Ook daar staan de spatschermen soms nog. Dan is het de vraag of je een grote inbreuk op de privacy nodig vindt', aldus Van der Velde.
Sportclubs en musea
Dit weekend gingen nieuwe coronaregels in, waardoor het op meer locaties nodig was om een coronatoegangsbewijs te tonen. Het zorgde her en der voor langere rijen om ergens naar binnen te komen. Bijvoorbeeld bij de Amsterdamse Museumnacht.
Bij amateursportclubs zorgde het soms voor de nodige verwarring. Daar mogen sporters en publiek wel zonder coronatoegangsbewijs het terrein op, zolang zij zich niet in gebouwen begeven.