Politiek11 nov '21 15:07Aangepast op 11 nov '21 16:38

Kabinet niet eens over strengere maatregelen

Auteur: BNR Webredactie

Het demissionair kabinet is het donderdagmiddag nog niet eens geworden over de te nemen coronamaatregelen. Het overleg gaat in de avond verder. Dat melden ingewijden in Den Haag.

Op het Catshuis spraken de betrokken ministers donderdag over de stijgende besmettingscijfers en ziekenhuisbezetting. Jaap van Dissel praatte de bewindslieden bij over het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat een dag eerder vergaderde. Waarom het overleg nu is onderbroken, of wat de twistpunten zijn binnen het kabinet, is onbekend.

Demissionair premier Mark Rutte wilde na het overleg alleen kwijt dat het gaat om 'ingewikkelde vraagstukken'. Over welke maatregelen op tafel liggen, zei hij niets. 'Ik wil alles in één keer goed neerzetten, dat doen we in de persconferentie.'

Record-aantal besmettingen

Ondertussen rapporteerde het RIVM donderdagmiddag ruim 16.000 nieuwe coronabesmettingen: een nieuw record. 'Dit maakt het extra urgent', hoorde politiek verslaggever Thomas van Groningen in de wandelgangen in Den Haag over de noodzaak voor maatregelen.

Luister ook | 'OMT adviseert korte lockdown van twee weken'

Het OMT oppert volgens bronnen onder meer om de horeca vroeger dicht te laten gaan, of theaters en bioscopen te sluiten. Ook een 2G-maatregel, waarbij mensen alleen nog met een inenting of recent doorgemaakte besmetting een QR-code kunnen krijgen, zou op tafel liggen.

'Harde botsing'

'Er lijkt een harde botsing te zijn geweest tussen het OMT en het kabinet. Het kabinet vindt dat er te lompe maatregelen op tafel liggen, al denken sommige OMT-leden er ook over', volgens Van Groningen. Zo zouden sommige kabinetsleden zich meer willen focussen op strengere versie van het coronatoegangsbewijs. 'Maar als je kijkt naar de coronacijfers, lijkt dat toegangsbewijs niet goed genoeg te werken. Dus is er grote twijfel in het kabinet over of er 'lompe' maatregelen nodig zijn of dat de situatie nog even aangekeken moet worden.'

(DIRK HOL)

Luister ook | OMT adviseert korte lockdown van twee weken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen