Politiek10 nov '21 16:53Aangepast op 10 nov '21 17:56

OMT: Sluit horeca eerder en verbied grote evenementen

Auteur: BNR Webredactie

Leden van het Outbreak Management Team (OMT) neigen naar maatregelen voor de horeca en evenementen. Dat zeggen bronnen rondom het adviesoverleg tegen BNR. Horeca moet weer wat eerder dicht, je moet verplicht op een stoel zitten en grote evenementen moeten verboden worden: dat zou nodig zijn om de besmettingen omlaag te krijgen, adviseert het OMT.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen sprak dinsdagavond met meerdere OMT-leden: 'Infectioloog Andreas Voss zei dat een lade met maatregelen weer open moet.' Volgens Voss zou het onder meer gaan om het eerder sluiten van de horeca, een placeringsplicht en het verbieden van massa-evenementen. Al zijn er volgens Van Groningen wel twee kampen binnen het OMT.

Het artikel gaat verder onder de video.

'Het ene kamp wil wat rustiger aandoen, die willen even aankijken. Maar de andere zeggen: je moet dit weekend maatregelen treffen. Zij blijven bij het advies: de sluitingstijd van de horeca moet naar 22:00 uur of 20:00 uur, een placeringsplicht en het verbieden van massa-evenementen. Dat gaat om bijvoorbeeld dansfeesten en carnavalsfeesten, daar moet je even tijdelijk van af, zegt het OMT.' Het OMT zal mogelijk ook een advies neerleggen over een maximale groepsgrootte.

Luister ook | Werkgeversvereniging eist steunmaatregelen bij strengere coronaregels

Draagvlak

Van Groningen twijfelt over het draagvlak in de samenleving voor de nieuwe maatregelen. 'Veel mensen denken: we hebben toch een prik gehaald? Op de achtergrond van het kabinet hoor je ook die twijfel. Grapperhaus lijkt daarentegen andere plannen te hebben. 'Wat ik echt belangrijk vind is dat we komende winter met elkaar in de kroeg en in musea kunnen zijn, laten we dat aanhouden.' Daardoor lijkt er een botsing te zijn tussen het kabinet en het OMT.

Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (ANPfoto)

'Het OMT wil hard ingrijpen. Het kabinet zegt: met de QR-code willen we het deze winter volhouden', zo hoort Van Groningen bij het kabinet.

Of het advies van het OMT nog overgenomen gaat worden, is de vraag. Het kabinet bespreekt vrijdag welke maatregelen er nodig zijn, daarna zal waarschijnlijk weer een persconferentie plaatsvinden. Vanaf wanneer de maatregelen ingaan, is nog onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen