
Opnieuw zijn de evenementenbranche en horeca de twee sectoren die hard getroffen zullen worden als het kabinet het OMT-advies opvolgt. 'Het advies verbaast me wel, omdat ik er altijd van uit ging dat het OMT op basis van feiten bepaalde adviezen deed.' En dat doet het OMT nu niet, volgens Willemsen, die doelt op het feit dat de gemeten besmettingen in de horeca relatief laag zijn. 'Ze zouden hun aandacht beter kunnen vestigen op het werk, thuis en privéfeestjes.'
Ook de zakelijke evenementenbranche ziet weinig logica in het advies van het OMT. 'Het is geen realistische aanpak. Je moet je richten op waar de besmettingen plaatsvinden', zegt Riemer Rijpkema, directeur van CLC-VECTA, de branchevereniging van zakelijke evenementen. 'Er zijn prima manieren om veilig zakelijke evenementen en bijeenkomsten te organiseren, dan moet je preventieve maatregelen treffen. Als je dat doet dan kunnen die evenementen en bijeenkomsten gewoon doorgaan', vervolgt Rijpkema.
'We zien vooral een zwalkend kabinetsbeleid waarbij iedere keer andere maatregelen genomen worden dan ze zouden moeten nemen', zegt Willemsen, die eveneens benadrukt dat het kabinet meer moet focussen op de branche waar de besmettingen het hoogst zijn. 'Het kabinet moet niet weer de twee meest getroffen branches de verantwoordelijkheid in de schoot werpen, als blijkt dat daarin het aantal besmettingen gewoon laag is', zegt Willemsen. 'Het kabinet loopt wederom achter de feiten aan', aldus Willemsen.
Komende vrijdag geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een persconferentie, waarin bekendgemaakt wordt of - en welke - nieuwe maatregelen worden getroffen.