Politiek16 nov '21 18:43

'Het effect van de 2G-maatregel is niet waterdicht'

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het coronabeleid en de invoering van de 2G-maatregel. Als er een 2G-beleid komt, dan zouden alleen gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van het coronavirus een QR-code krijgen met toegang tot bepaalde locaties. Of de 2G-regel ook daadwerkelijk helpt om het virus onder de duim te krijgen, 'is nog niet zo makkelijk te zeggen', vertelt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans.

QR-code in winkelstraat.
QR-code in winkelstraat. (ANPfoto)

'Wat het effect is van het 2G-beleid is nog niet zo makkelijk te zeggen.' Volgens Keulemans is er namelijk een groot misverstand ontstaan over het effect van 2G. 'In de basis is de 3G-regel, zoals de huidige CoronaCheck-app, bedacht om te kijken hoe je in coronatijd veilig evenementen kunt organiseren. Dat is heel wat anders dan wanneer je de 2G-regel op de hele economie gaat beteugelen', zegt Keulemans.

Volgens Keulemans hebben de QR-codes wel degelijk effect. Op een evenement zorgt de 3G-regel voor ongeveer dertig procent minder besmettingen en de 2G-regel voor driekwart minder besmettingen. 'Na het Amsterdam Dance Event was er maar 0,3 procent van de bezoekers besmet geraakt. Maar, als het er over gaat hoe we de epidemie gaan aanpakken, hoe gaan we het probleem aanpakken dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren, dan is dit niet helemaal de oplossing. Het effect is niet waterdicht.'

Basisregels

Daarnaast vertelt Keulemans dat het gedrag van mensen verandert door de QR-codes, waarbij de basisregels, zoals afstand houden en testen bij klachten, worden vergeten. 'Al dat gehamer op 2G en 3G leidt best wel af van de basisregels, die juist heel belangrijk zijn', aldus Keulemans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen