Politiek20 nov '21 10:52Aangepast op 20 nov '21 11:28

Grapperhaus: rellen 'weerzinwekkend om te zien'

Auteur: BNR Webredactie

Vanuit Rotterdam, en ook Den Haag, is geschokt gereageerd op de rellen van vrijdagavond in Rotterdam. Burgemeester Aboutaleb spreekt van 'een orgie van geweld', demissionair minister Grapperhaus noemt de rellen 'weerzinwekkend om te zien.'

(ANP / Lex van Lieshout)

Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Bij de rellen raakten zeven mensen gewond en werden zeker twintig arrestaties verricht, zo bleek vrijdagavond op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie).

Lees ook | Gewonden bij rellen in Rotterdam; politie lost schoten

'Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken', zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar op de persconferentie. Hij liet verder weten nog meer aanhoudingen te verwachten. 'De onderste steen gaat bovenkomen.' Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.

Misdadig gedrag

Ook minister Grapperhaus verwacht dat er de komende dagen meer aanhoudingen verricht zullen worden. Hij laat weten dat snelrecht op de verdachten zal worden toegepast. Grapperhaus erkent dat de coronamaatregelen veel losmaken in de samenleving, en vindt dat daar een stevig debat over moet kunnen worden gevoerd. 'Intimidatie en geweld horen daar niet bij. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag. Het heeft niets met demonstreren te maken.'

Lees ook | Demonstratie in Amsterdam geschrapt na rellen Rotterdam

Ook op Twitter uiten meerdere kamerleden hun afschuw over de gebeurtenissen van vrijdagavond. 'Wat zijn dit voor mafklappers?', vraagt onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan zich af. 'Onze hulpverleners en zorgprofessionals hebben het al zwaar genoeg. Wees een beetje solidair en zorg voor elkaar.' CDA-kamerlid Hilde Palland heeft het over 'afschuwelijke beelden uit Rotterdam van mensen die zich op alles en iedereen afreageren.' Ze noemt het gedrag van de relschoppers 'totaal idioot en onacceptabel'.

'De stad is van ons en niet van relschoppers', zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans (Buitenruimte en Handhaving). 'Terwijl Rotterdam met een kater wakker wordt van een nacht die heel veel Rotterdammers, waaronder mij, heel boos heeft gemaakt, zijn de helden van Stadsbeheer al uren bezig de boel op te ruimen zodat de stad weer open kan.' Ook korpschef Henk van Essen veroordeelt het geweld. 'Dit is geen demonstreren, maar molesteren.' Verder noemt hij de situatie 'surreëel' en 'keiharde realiteit' voor de politiemensen ter plaatse.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen