Politiek24 nov '21 18:02

Leefbaar Rotterdam wil zero tolerance-beleid georganiseerde misdaad

Auteur: BNR Webredactie

Veiligheid staat nog altijd hoog op de politieke agenda bij Leefbaar Rotterdam. 'Het leek erop dat de stad veiliger werd, maar vanaf het begin van de zomer zien we een explosie aan schiet- en steekincidenten', zegt Robert Simons, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Aan het begin van de lockdownperiode daalde het aantal inbraken en straatroven volgens Simons juist. 'Maar vanaf begin juni tot nu tellen we rond de 85 steek- en schietincidenten. Dat baart ons veel zorgen.' Dat probleem is tijdens de raadsvergadering ook besproken. 'Sommige partijen zeggen dat het erbij hoort. En D66 zegt dat je jongeren criminaliseert door op deze manier over ze te praten. Zij hebben gratis boxlessen aangeboden, maar wij denken echt niet dat dat genoeg is.' De lijsttrekker vindt dat er veel gepraat is, maar dat er ook eens doorgepakt moet worden.

Zero tolerance-beleid

Afgelopen weekend presenteerde de partij meer dan zestig pagina's vol toekomstplannen voor de havenstad. Daarin wordt onder andere gesproken over een zero tolerance-beleid voor georganiseerde misdaad. Om dat voor elkaar te krijgen is het volgens Simons belangrijk om in te zetten op wijkagenten. 'Er moeten meer wijkbureaus worden geopend, want daarvan zijn er in Rotterdam de afgelopen jaren veel gesloten. Er was namelijk geen geld voor.' De lijsttrekker denkt dat wijkbureaus ervoor kunnen zorgen dat er meer overzicht is op waar het in de stad kan ontsporen. 'En dat het af en toe kan ontsporen hebben we afgelopen vrijdag gezien.' Daarmee doelt Simons op de rellen van afgelopen vrijdag in Rotterdam.

Lees ook | Gewonden bij rellen Rotterdam; politie lost schoten

Om ervoor te zorgen dat de georganiseerde misdaad minder voet aan de grond krijgt, kwam het CDA eerder deze week met het plan om gebruikers van harddrugs harder aan te pakken. En daar kan Simons zich voor een gedeelte wel in vinden. 'Wij zijn het er zeker mee eens dat er meer bewustwording moet komen over het gebruik van bijvoorbeeld coke. Met name onder jongeren. Het is heel zorgelijk.' Hij ziet wel in dat dat niet van de een op de andere dag te veranderen is. 'Maar je kan bijvoorbeeld wel voorlichting geven aan jongeren en ze alternatieven bieden, zodat er niet een heel circuit in stand wordt gehouden', aldus Simons.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen