Politiek1 dec '21 06:24

Kamer woedend om trage boostercampagne De Jonge

Auteur: BNR Webredactie

In de Tweede Kamer verdedigt het kabinet de keuze voor de strengere coronamaatregelen die zijn ingevoerd. Tijdens het debat van woensdag wacht demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een zeer kritische Kamer, waar veel ongenoegen heerst over onder andere de trage boostercampagne.

Vrijdag maakte het demissionaire kabinet bekend dat er weer strengere maatregelen nodig zijn om de oplaaiing van het coronavirus de kop in te drukken. Zo moeten sinds zondag alle niet-essentiële winkels en sectoren vanaf 17.00 uur dicht en geldt op veel plekken de mondkapjesplicht en de verplichte 1.5 meter afstand weer. Ook zei De Jonge dat hij de campagne om mensen een zogenoemde boosterprik te geven wil versnellen.

(ANP)

De Kamer is kritisch over de trage voortgang van die boostercampagne. Tot dusver zijn er nog geen 100.000 prikken gezet bij ouderen, het laagste aantal in de hele Europese Unie. De Jonge zei dinsdag dat dit er aan het einde van de week 700.000 moeten zijn. 'Dat terwijl het al ruim vier weken geleden is dat de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om alle 60-plussers een extra coronaprik te geven', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen. D66-Kamerlid Jan Paternotte trekt de vergelijking met de trage start van de vaccinatiecampagne begin dit jaar en spreekt van 'Groundhog Day', een verwijzing naar de film met Bill Murray waarin diens personage elke keer dezelfde dag opnieuw beleeft.

Scholensluiting

Ook zal er gestemd worden over strengere coronamaatregelen die zijn ingevoerd. Volgens de politiek verslaggever zullen de maatregelen, ondanks flinke kritiek, waarschijnlijk wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. 'Een deel van de oppositie wil eigenlijk zwaardere maatregelen, zeggen ze tegen BNR. Ze denken dat het verstandiger is.' Daar zal ook een concreet voorstel voor ingediend worden met een scholensluiting. Zo is het voorstel dat scholen voor de kerstvakantie eerder sluiten en dat scholieren na de kerstvakantie nog een week extra vakantie krijgen. Eerder adviseerde het OMT dit ook, maar het kabinet nam het advies toch niet over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen