Politiek2 dec '21 18:36Aangepast op 2 dec '21 19:37

Tweede Kamer sluit vaccinatieplicht niet uit

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer sluit een vaccinatieplicht niet uit. Dat blijkt uit een stemming in het parlement over een motie van Forum voor Democratie. In de motie verzoekt de partij de regering om een vaccinatieplicht uit te sluiten.

De motie is voorgelegd naar aanleiding van uitspraken van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die wil dat EU-landen gaan nadenken over een vaccinatieplicht. In Oostenrijk is de plicht al ingevoerd. Duitsland gaat mogelijk per 1 februari mensen verplichten om het coronavaccin te nemen.

(ANP)

Van de coalitiepartijen stemden VVD, D66 en het CDA tegen de motie om een vaccinatieplicht uit te sluiten. ChristenUnie stemde als enige coalitiepartij voor de motie. Verder stemden GroenLinks, PvdA, Volt en de fractie Den Haan tegen de motie. 'Het taboe van de vaccinatieplicht lijkt een beetje van tafel', merkt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen op.

Het artikel gaat verder onder de video.

Dat de ChristenUnie als enige coalitiepartij tegenstemt is verwacht. Toch steunden zij deze week wel het coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels.

Voorlopig geen vaccinatieplicht

Dat er tegen de motie is gestemd, betekent niet dat de partijen een vaccinatieplicht willen invoeren. Een meerderheid is namelijk nog tegen de het verplichten van het coronavaccin, blijkt uit een rondgang van ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten. Andere, waaronder VVD en D66, laten de deur op een kier.

De motie in kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen