Politiek6 dec '21 11:28

Verantwoord ondernemen wordt wettelijke plicht

Auteur: BNR Webredactie

Het nieuwe kabinet gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen verplichten. Dat kondigde demissionair minister Tom de Bruijn van Buitenlandse Handel aan vorige week. De Bruijn bereidt een wet voor die voortborduurt op bestaande OESO-richtlijnen.

(Foto: ANP/ Dirk Hol)
(Foto: ANP/ Dirk Hol)

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat bedrijven zich wereldwijd aan de OESO-richtlijn houden. 'Bedrijven moeten rekening houden met milieu, mensenrechten en ook arbeidsomstandigheden', zegt de Bruijn. 'Ze moeten zich ervan verzekeren dat ze geen foute dingen doen.'

Het is nog onduidelijk voor welke bedrijven de wet gaat gelden. 'Een van de dingen waar we zeker naar kijken is dat bedrijven in risico-sectoren eronder gaan vallen. Zoals bijvoorbeeld textiel', geeft de Bruijn aan. Voor de grijze gebieden moeten goede afspraken worden gemaakt.

Koplopers en achterblijvers

Volgens de Bruijn zijn er al veel bedrijven die zich aan de OESO-richtlijnen houden. 'Die wetgeving moet ervoor zorgen dat ook de achterblijvers zich aan deze normen gaan conformeren, zodat de koplopers niet benadeeld worden.'

Vorige week bleek dat een Europees wetsvoorstel voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opnieuw is uitgesteld. Het is nog onduidelijk wanneer het voorstel wel wordt gepubliceerd.

Luister ook | 'Kleding uit Chinese strafkampen moet aan de banden'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen