Politiek6 dec '21 20:45

PvdA en GroenLinks verenigen zich in eigen oppositieakkoord

Auteur: BNR Webredactie

PvdA en GroenLinks presenteren vandaag samen een 'progressieve alliantie'. PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-leider Klaver staan vanmiddag zij aan zij in Den Haag om dit oppositieakkoord toe te lichten. 'Er was natuurlijk best een dramatische verkiezingsuitslag voor beide partijen de afgelopen jaren. Links is echt verbrokkeld, daarom trekken ze nu samen op', zegt BNR's politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Lilianne Ploumen (L) in gesprek met politiek verslaggever Sophie van Leeuwen en Jesse Klaver van GroenLinks
Lilianne Ploumen (L) in gesprek met politiek verslaggever Sophie van Leeuwen en Jesse Klaver van GroenLinks (Marijn Reichert (BNR))

Ook zal vandaag duidelijk worden hoe beide partijen in de Tweede Kamer samen verder gaan. Volgens Van Leeuwen zal er echter geen fractiefusie worden aangekondigd. 'Er was natuurlijk best een dramatische verkiezingsuitslag voor beide partijen de afgelopen jaren. Links is echt verbrokkeld, daarom trekken ze nu samen op. Dit is dus nog geen fusie van de partij, zo ver gaan ze echt nog niet vandaag', zegt Van Leeuwen. 'Maar ze zullen wel verdere samenwerking treffen van de linkse wolk in een progressievere alliantie.'

Alleen samen

'PvdA en GroenLinks waren al behoorlijk klef met elkaar de laatste tijd', vervolgt Van Leeuwen. Eerder trokken beide partijen bij de kabinetsformatie namelijk al samen op. Alleen samen wilden ze deelnemen aan de regering. Dat leidde er mede toe dat ze buiten de formatie bleven. Zowel de VVD als het CDA wilde niet met twee linkse partijen een nieuw kabinet vormen. 'En dit is nu dan dus eigenlijk een beetje een logisch gevolg in de aanloop naar de formatie.'

Zetels

Samen hebben de PvdA en GroenLinks een aardig zetelaantal. 'Daarmee kunnen ze in de Eerste Kamer wel het een en ander voor elkaar boksen. Dat is natuurlijk wat ze hopen', aldus Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen