Politiek8 dec '21 14:17Aangepast op 8 dec '21 18:50

Olaf Scholz, nieuwe bondskanselier Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

Olaf Scholz is door het Duitse parlement verkozen tot bondskanselier. Zijn aantreden luidt ook het einde in van de zestienjarige regeringsperiode van christendemocraat Angela Merkel.

Olaf Scholz wordt ingezworen. (Foto: John MacDougall /AFP /ANP)
Olaf Scholz wordt ingezworen. (Foto: John MacDougall /AFP /ANP)

Voordat Scholz mocht aantreden als bondskanselier, moest er eerst gestemd worden door de regeringspartijen. Olaf Scholz kreeg daarbij de meerderheid. 'Het is een hamerstuk', vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Het kabinet en het parlement is al weken geleden geïnstalleerd. Nu kan Duitsland echt aan de slag.'

Europa als federatie

Een van de eerste acties die de nieuwe bondskanselier uitvoert, is een bezoekje aan Frankrijk. 'Hij kopieert Merkel een beetje. Hij bezoekt eerst Macron. Scholz wilt meters maken in Europa', legt Marseille uit. 'Er gaat de hand worden gelegd aan een grondwet om Europa tot een federatie te maken. Daar heeft hij Parijs hard bij nodig.'

De sociaaldemocraat Scholz was vice-kanselier onder Angela Merkel en oud-minister van Financiën. Dit ging overigens niet zonder slag of stoot. Bij de afwikkeling van het Wirecard-schandaal ging er veel mis. Zijn ministerie werd laatst nog onderzocht in een onderzoek naar fouten bij witwaszaken.

Lees ook | Wirecard-schandaal: onderzoekscommissie bereidt rechtszaak voor tegen accountantsbureau EY

Merkel gaat scheiden

Angela Merkel neemt afscheid van de politiek. 'In Amerika gaf ze aan dat haar afsprakenkalender voor het eerst leeg is. Ze zei 'Ik ga beginnen aan een boek. Als mijn ogen moe worden, dan ga ik een slaapje doen', parafraseert Marseille. 'Overigens zeggen de roddelbladen dat ze op het punt staat om te scheiden.

Lees ook | Coalitieakkoord Duitsland rond: 'progressief als het gaat om economisch-sociaal beleid en klimaat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen