Onderhandelingen gaan vrijdag verder, akkoord nabij
De vier onderhandelende partijen zijn er nog niet uit maar naderen het einde. Vanmiddag om 12.00 uur gaan ze verder met hun overleg over een nieuw regeerakkoord. Dan schuiven opnieuw gasten aan de informatietafel aan, dit keer vertegenwoordigers namens de gemeenten, provincies, waterschappen, werkgevers en werknemers.
Donderdag zaten de partijleiders en hun secondanten van VVD, D66, CDA en ChristenUnie bij de twee informateurs, van 13.00 tot bijna 23.00 uur, maar na afloop wilden ze niet meer kwijt dan dat het 'goed is gegaan en ze een heel eind zijn gekomen.'
Over een mogelijke einddatum liet ook niemand zich uit. Eerder meldden ingewijden dat in de eerste helft van volgende week een regeerakkoord kan worden gepresenteerd. In die laatste week voor het kerstreces zou dan ook nog een Kamerdebat over het coalitieakkoord plaatsvinden.
D66-leider Sigrid Kaag benadrukte donderdagavond laat dat er hard is doorgewerkt. 'Ik hoop dat we uitkomen op iets heel moois, iets heel ambitieus. Ik heb goede moed.' CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het 'een productieve avond waarin stappen zijn gezet. We zijn nog niet klaar maar wel een heel eind.'
Lees ook | Coalitieakkoord op handen, mogelijk volgende week presentatie
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees ook op vorderingen die zijn gemaakt. 'We gaan rustig verder. We naderen het einde.' Mark Rutte van de VVD kwam als laatste naar buiten en was het kortst: 'We zeggen pas wat als we eruit zijn.'
Vrijdag zullen eerst voorzitter Jan van Zanen van de VNG, voorzitter Jaap Smit van het IPO en voorzitter Rogier van de Sande van de Unie van Waterschappen langskomen in het Logement in Den Haag. Daarna worden Ingrid Thijssen en Tuur Elzinga namens de werkgevers en werknemers ontvangen.
Loonkloof dichten
De formerende partijen van Rutte IV willen de loonkloof tussen leraren in het primair en voortgezet onderwijs dichten door het salaris van leraren in het primair onderwijs te verhogen, melden ingewijden aan NRC. Ook willen VVD, D66, CDA en ChristenUnie plannen uit het Nationaal Programma Onderwijs, het miljardenplan dat tijdens de coronacrisis werd opgezet om onderwijsachterstanden te verkleinen, permanent maken.
Inmiddels lijkt er ook overeenstemming over de verdeling van kabinetsposten. Er komen in het kabinet-Rutte IV twintig ministers, verdeeld naar grootte van de partijen: acht voor VVD, zes voor D66, vier voor CDA en twee voor ChristenUnie. Daarnaast komen er tien staatssecretarissen.
In de verdeling die donderdagavond nog op tafel lag, krijgt het CDA niet opnieuw het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat betekent dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet kan terugkeren op die post. Er wordt in de partij nog gesproken of - en zo ja, op welke plek in het kabinet - De Jonge zal terugkeren.