Politiek13 dec '21 19:32

Witte rook: formerende partijen bereiken regeerakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn het maandagavond eens geworden over een onderhandelaarsakkoord voor een nieuw kabinet. Dat melden de informateurs na opnieuw urenlang overleg tijdens de langste kabinetsformatie ooit. Het is ruim 38 weken geleden dat er verkiezingen waren voor de Tweede Kamer. Vanavond komen de partijen naar buiten voor een korte verklaring.

Luister ook | Newsroom Den Haag: Er ligt een regeerakkoord onder de kerstboom

De fracties van de vier formerende partijen zullen zich dinsdag uitspreken over het akkoord. Daarna zullen de partijleiders vermoedelijk weer bijeenkomen om te praten over mogelijk kleine aanpassingen van het akkoord. Het is de bedoeling dat de vier partijleiders het coalitieakkoord woensdagmiddag presenteren, dan gaat het stuk ook naar de rest van de Tweede Kamer.

Vanavond statement

Naar verwachting wordt er vanavond nog een korte verklaring gegeven door de partijen.

Deze week debatteert de Kamer vermoedelijk nog met informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) over hun eindverslag. Daarna wordt een formateur aangewezen, Mark Rutte, die daarna kan beginnen met het samenstellen van zijn vierde kabinet. Hij zal de komende paar weken de bewindslieden ontvangen. In de tweede week van volgend jaar kan het kabinet-Rutte IV dan op het bordes staan.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) voorafgaand aan het voortgangsgesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees in Den Haag.
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) voorafgaand aan het voortgangsgesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees in Den Haag. (ANP / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen