Politiek15 dec '21 14:35Aangepast op 15 dec '21 15:02

Hoekstra: 'ik ga het Kabinet in'

Auteur: BNR Webredactie

Wopke Hoekstra wil als minister terugkeren in het nieuwe kabinet. Dat zei de CDA-leider in gesprek met BNR, na afloop van de presentatie van het coalitieakkoord.

'Ik heb besloten dat ik leiding ga geven aan het CDA vanuit het kabinet'. Welke functie het wordt, zei de huidig demissionair minister van Financiën nog niet. 'Dat stuk van de formatie is nog niet afgerond. Er is land in zicht, maar dat gesprek moeten we nog afronden.'

Lees ook | Dit zijn de plannen uit het coalitieakkoord

Tekst gaat verder onder de tweet

'Klap in het gezicht'

'Dat Hoekstra het kabinet ingaat is een klap in het gezicht van het dualisme', zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in reactie op het voornemen van Hoekstra. 'Voor mij had Rutte ook de Kamer in gemogen, had ik beter gevonden. Ik hoop heel erg dat Sigrid Kaag in de Kamer gaat zitten en de Bolkensteijn-rol op zich gaat nemen.

D66 leider Sigrid Kaag wil nog niet zeggen of zij in het nieuwe kabinet zal plaatsnemen. Volgens geruchten zou Kaag fractievoorzitter willen blijven en daarmee niet het kabinet ingaan, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Gert-Jan Segers heeft eerder al aangegeven dat hij niet het kabinet in gaat. ''Een politiek leider van de Christen Unie zit in de Kamer, die keuze heb ik gemaakt'.

Kabinetsformatie

De invulling van het kabinet komt pas de komende weken aan de orde. Wel is bekend dat er 20 ministers komen, en 10 staatssecretarissen. Vanuit de VVD komen er 8 ministers, D66 krijgt er 6, het CDA 4 en ChristenUnie 2. De VVD krijgt 4 staatssecretarissen, D66 3, CDA 2 en ChristenUnie 1.

(ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen