Politiek17 dec '21 09:01

Vandaag start het spel om de poppetjes

Auteur: BNR Webredactie

VVD-leider Mark Rutte begint vandaag aan de samenstelling van zijn kabinet Rutte IV en hij moet op zoek naar 28 collega's. Rutte is gisteren door de Kamer aangewezen tot formateur, daar ging een pittig debat aan vooraf in de Kamer gisteren. 'Het ging er fel aan toe', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Wat Van Groningen opviel was dat wanneer de oppositie iets wilde inbrengen de coalitiepartijen meteen schermden met de afspraken die in het akkoord gemaakt waren. Wat bij de oppositie weer de wenkbrauwen deed fronzen over wat nou de nieuwe bestuurscultuur is.

Bezuiniging Ja/Nee

Prominente steen des aanstoots in het debat: de al dan niet geframede bezuiniging op de Zorg. Van Groningen noemt het geen bezuiniging: 'Het budget van de Zorg groeit jaar op jaar, ze buigen de groei nu af. Sec is dat geen bezuiniging. Als je echter kijkt naar de praktijk, dan voelt dat wel als een bezuiniging. De Zorg staat immers onder druk, krijgt straks te maken met meer patiënten in een vergrijzend Nederland.'

Van Groningen merkt er wel bij op dat 'het smijten met geld', zoals sommige Kamerleden dat noemen, 'een incidentele uitgave' is dat in allerlei fondsen wordt gestopt die niet meer aangevuld worden wanneer ze leeg zijn en dat de Zorg een jaarlijks terugkerend verhaal is.

Poppetjes

Vandaag overleggen de coalitiepartijen over wie op welke post terechtkomt. 'De verdeling van de posten is al bekend, vandaag gaan ze praten wie op welke ministerpost terechtkomt. Vanaf 3 januari gaat Rutte gesprekken voeren, de komende weken gaan alle poppetjes die vandaag op tafel komen door de molen, die worden gescreend door de AIVD.'

'We horen dat Hoekstra wellicht Veiligheid en Justitie gaat doen, ook hebben we bevestigd gekregen dat Ernst Kuipers door D66 is benaderd om minister van Volksgezondheid te worden.

Gerelateerde artikelen