Politiek17 dec '21 17:50

Vier nieuwe ministers in kabinet-Rutte IV

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet-Rutte IV telt straks twintig ministers en negen staatssecretarissen. Er komen geen nieuwe ministeries en er komt ook geen coronaminister, maar er komen wel nieuwe ministerposten bij, onder meer voor armoedebeleid en eentje voor stikstof en natuur.

Bij het ministerie van Landbouw komt een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. Op het ministerie van Sociale Zaken komt een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, daar verdwijnt ook de staatssecretaris.

Bij het ministerie van Economische Zaken komt er een staatssecretaris voor Mijnbouw bij, die zich gaat bezighouden met de aardbevingsproblematiek in Groningen. Bij Binnenlandse Zaken wordt de portefeuille van de staatssecretaris, die zich onder andere bezighoudt met het bestuur in de Cariben, uitgebreid met digitalisering. Ten slotte krijgt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap er een staatssecretaris bij. Diegene zal zich bezig gaan houden met Cultuur en Media.

Eerder maakten de coalitiepartijen al bekend te komen met een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en een minister voor Klimaat en Energie. In totaal komen er twintig ministers en negen staatssecretarissen. Het kabinet wordt iets groter omdat de nieuwe coalitiepartijen zich ervan bewust zijn dat ze "ingewikkeld werk" te doen hebben. In het nu demissionaire kabinet-Rutte III raakten meerdere bewindspersonen overwerkt.

Verdeling kabinetsposten

Het is nog niet zeker wat de geslachtsverdeling wordt in het nieuwe kabinet, daar zijn geen afspraken over gemaakt, aldus formateur Mark Rutte. Wel zullen er volgens Rutte zonder twijfel mensen uit het huidige kabinet terugkeren.

Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen is achter de schermen al wel bekend welke partijen welke posten krijgen. 'Maar dat is niet 100 procent zeker en kan nog schuiven. Er zijn heel veel geruchten over heel veel namen. De verdeling wordt pas in het nieuwe jaar, in januari, bekendgemaakt', zegt Van Leeuwen.

Man-vrouwverdeling

Ook is nog niet bekend of het nieuwe kabinet voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen zal bestaan. Volgens Van Leeuwen draait Rutte er op dit moment nog omheen. 'Ik heb geen bezwaar tegen een kabinet van alleen vrouwen. Het moeten uiteraard goede kandidaten zijn', zei formateur Mark Rutte.

Luister ook | Vandaag start het spel om de poppetjes

Gerelateerde artikelen